środa, 30 grudnia 2015

Cynamonowa kolacja. Ciasto z gruszkami.


 
Chcielismy milo spedzic ten swiateczny czas. Swieczki o zapachu cynamonu i pomaranczy, snieznobiale chusteczki, wypolerowane sztucce, muzyka w tle taka skrzypiaca ze starego gramofonu. Było już pozno, bylo wietrznie, a w srodku nam tak przytulnie i pięknie. Rozmawialismy o sniegu, który nie spadl tego roku, muzyce, poezji  i o planach na wakacje. I zapamietalam z tego spotkania jedno, to ze najlepszym prezentem na swieta jest obecność drugiego człowieka.
 
 
Francuskie ciasto migdałowe z gruszkami

składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm

składniki na ciasto kruche:


240 g mąki pszennej

szczypta soli

2 żółtka

45 g gęstej kwaśnej śmietany 

50 g cukru

110 g masła

 

składniki na nadzienie:

3 gruszki średniego rozmiaru, ok. 95 g

80 g mączki migdałowej

60 ml śmietanki słodkiej kremowej

1 duże jajko

30 g cukru

1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
 

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy aż będzie ono zwarte. Wyjdzie go dosyć dużo.  Okrągły kawałek ciasta rozwałkowujemy i nim wykładamy dno i boki formy do tarty. Na surowe ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia a na ten obciążenie, np. ryż albo makaron tak, aby ciasto się nie unosiło podczas pieczenie. Podpiekamy je w 220 stopniach Celsjusza przez 15minut. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy przez 6 minut. Studzimy i wykładamy naciętymi połówkami obranych gruszek. W naczyniu łączymy składniki na masę migdałową i zalewamy nią owoce. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut aż wierzch zostanie ścięty. Podajemy ciepłe, krótko po upieczeniu z gałka lodów waniliowych.

 

1 komentarz:

  1. Tak, to właśnie po prostu bycie z bliskimi jest najważniejsze :)
    Ciasto wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.