sobota, 2 stycznia 2016

Torcik mleczno-marakujowy


Nowy Rok wypada zaczac elegancko. Dlatego mam dla Was pyszny, delikatny mini-torcik z dodatkiem bialej czekolady I kremem marakujowym. Polecam :)

Torcik z białą czekoladą i kremem marakujowym (granadillą)

 składniki na formę o średnicy 20 cm

na krem marakujowy:

110 g miąższu z marakuji

60 g cukru

6 g mąki ziemniaczanej

55 g masła

2 żółtka

na ciasto:

180 ml białej czekolady

85 ml słodkiej śmietanki

3 jajka

250 g mąki

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

30 ml oleju słonecznikowego

105 g jogurtu greckiego

Na masę:

300 ml śmietanki słodkiej

70 g czekolady białej + 100 ml słodkiej śmietanki kremowej

 

Przygotowujemy ciasto.
Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.

Czekoladę posiekaną łączymy z 85 ml śmietanki słodkiej a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

W misce rozkłócimy jajka z jogurtem i olejem. Mąkę przesiewamy dwa razy z proszkiem w osobnym naczyniu. Do mokrych składników wlewamy przestudzoną płynną czekoladę i łączymy. Następnie do mokrych składników wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy krótko widelcem tylko do połączenia. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy około  60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie. Następnie przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy masę. Czekoladę białą łamiemy w kostkę, zalewamy 100 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy całkowicie. Do suchej i czystej misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy aż będzie puszysta. Z tak ubitą śmietanką łączymy przestudzoną czekoladę, najlepiej za pomocą łyżki.  Masą tak przygotowaną przekładamy blaty ciasta i dekorujemy boki.

Przygotowujemy krem marakujowy. Do miski wlewamy miąższ z owoców marakui, cukier, mąkę, rozpuszczone masło, żółtka. Mieszamy składniki rózgą do całkowitego połączenia. Wlewamy następnie do garnka o mocnym dnie i gotujemy krem tak jak gotujemy tradycyjny budyń, cały czas mieszając. Jak tylko krem zgęstnieje, zdejmujemy garnek z płomienia i krem studzimy. Ostudzonym kremem dekorujemy wierzch ciasta.

3 komentarze:

  1. I ten marakujowy wierzch... bardzo apetycznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, elegancki i smakowity początek! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kuszące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.