czwartek, 25 lutego 2016

Burgery z tunczyka i ziemniakow w chrupiacej panierce


Dzisiaj bedzie bardzo rzeczowo i krotko. Mam dla Was pyszne i niewymagajace burgery z tunczyka w panierce sezamowej. Przepis polecam jako ze wracam do niego sama dosyc regularnie:)


Klopsiki z tuńczyka w panierce sezamowej

składniki na 4 porcje:

 

200 g ugotowanych ziemniaków z obiadu

160 g odsączonego tuńczyka z puszki

7 g posiekanej świeżej pietruszki

sol i pieprz, do smaku
 
20 g posiekanej drobno cebulki
Jedno żółtko
4 łyżki mąki do obtoczenia
jajko rozkłócone, do obtoczenia
sezam do obtoczenia
dodatkowo:
100 świeżej rukoli
4 łyżki dobrego octu balsamicznego
4 łyżki miodu
Odsączonego łososia łączymy z tłuczonymi ziemniakami, posiekaną cebulką, żółtkiem i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy cztery klopsiki średnich rozmiarów. Obtaczamy każdy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i sezamie. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy klopsiki z obu stron. Miód i ocet balsamiczny łączymy w szklance.  Na talerzu układamy gniazdko z rukoli, na to wykładamy usmażonego klopsika i  podajemy z winegretem miodowo-balsamicznym.
 
 

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. A burgery wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inna odsłona burgera, fajnie :)

    Zapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. tytuł i skład - tuńczyk, w wykonaniu pojawia się jednak łosoś ... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.