piątek, 19 lutego 2016

Chleb z oliwkami, karmelizowanym czosnkiem i tymiankiem


Ze wszystkich kolorow najbardziej lubie zielony. Nie dlatego ze moje oczy sa zielone. Po prostu lubie otaczac sie ziolami, paprociami, dracenami i gdyby to bylo mozliwe, to jedno z pomieszczen w naszym mieszkaniu moglabym zapelnic gigantycznymi odmianami aloesu, paproci i innych kwiatow.
Na parapecie w naszej malej bialo-czarnej kuchni bujnie rosna bazylia, tymianek i rozmaryn. To taki cotygodniowy zestaw obowiazkowy do makaronow, lasagne, pizzy i bulek wytrawnych. Kiedy tylko mam wolne od pracy rzucam sie w wir gotowania (w ilosciach dla armii), szydelkowania (kilku swetrow na raz) i czytania (wszedzie gdzie to tylko mozliwe).
W okresie ferii, przerw swiatecznych w naszym domu roznosi sie przyjemny zapach ciasta. Kiedy zas w domu jest domowe ciasto, dzieci wiedza ze mama sie dzisiaj nigdzie nie spieszy.
Dzisiaj nasz niewielki dom zapachnial chlebem z ziolami i karmelizowanym czosnkiem.



Chleb z oliwkami, karmelizowanym czosnkiem i tymiankiem


na rozczyn:

15 g św. drożdży

szczypta cukru

60 ml wody ciepłej

85 g mąki pszennej chlebowej

 ciasto właściwe:

cały rozczyn

350 g mąki pszennej chlebowej

190 ml wody ciepłej

2 łyżki oliwy

łyżka tymianku i rozmarynu

sześć ząbków czosnku
5-6 czarnych odpestkowanych oliwek

sól (łyżka)

łyżeczka masła

 

 

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy do spienienia na około 10 minut. Spienione drożdże łączymy z mąką i wodą tak, aby utworzył się rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Nakrywamy miseczkę z rozczynem czystą i suchą ściereczką odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około kwadrans aż drożdże zaczną pracować.
Do misy miksera wlewamy pracujący rozczyn, wlewamy wodę i dodajemy stopniowo mąkę, około 30 g na raz,  i wyrabiamy ciasto mikserem około 7 minut albo ręcznie około 10-12 minut. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, bez grudek mąki. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski lekko naoliwionej i odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut. Jak tylko ciasto podwoi swą objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, rozciągamy, składamy, rozwałkowujemy, laczymy z oliwkami. Podłużną foremkę natłuszczamy niewielką ilością oleju, wysypujemy 2 łyżkami mąki. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i wkładamy do foremki. Na wierzch wykładamy posiekane zioła i zrumieniony na patelni czosnek. Chlebek odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Na dnie piekarnika umieszczamy kamień do pizzy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy chlebek 20 minut w podanej temperaturze, następnie ją zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Formę z chlebkiem wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy całkowicie przestudzony.
 

 

1 komentarz:

  1. Tym karmelizowanym czosnkiem mnie kupiłaś. Coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.