Ostatnio na sniadanie jemy rozne rzeczy. Bywa, ze tost z miodem i nasionami chia, bywa ze owoce z orzechami i jogurtem albo owsianka. Lubie ostatnio taka owsianke z dodatkiem cynamonu. W polaczeniu z karmelizowanymi bananami, sezamem i palonym maslem wysmakuje rewelacyjnie.
Owsianka cynamonowa
szklanka platkow owsianych blyskawicznych
szczypta soli
2 lyzki masla orzechowego (wykorzystalam migdalowe)
2 - 3 szklanki wody
1 szklanka mleka roslinnego albo krowiego
1,5 lyzki cynamonu
dodatkowo:
2-3 lyzki prawdziwego masla
2 lyzki brazowego cukru
2 duze banany, pokrojone w plastry
3 lyzki sezamu
syrop klonowy, dodatkowo do polania
Platki namaczamy woda na noc przed przygotowaniem owsianki. Na nastepny dzien laczymy z mlekiem i gotujemy az powstanie gesta masa, dosalamy nieco, dodajemy cynamon i maslo orzechowe, zagotowujemy.
Na patelni rozgrzewamy maslo z cukrem az zaczna sie karmelizowac, ale nie przypalac. Na karmelizujace sie maslo wrzucamy banany. Doprowadzamy do skarmelizowania (lekkiego zbrazowienia) z obu stron. Owsianke nakladamy na talerze gorace, na wierzch skarmelizowane banany. Na rozgrzanej patelni tostujemy sezam. Nim posypujemy banany. Mozna, ale nie trzeba, calosc polac syropem klonowym, ten doda owsiance jeszcze bardziej wyraznego smaku i slodyczy.
Owsianka cynamonowa
szklanka platkow owsianych blyskawicznych
szczypta soli
2 lyzki masla orzechowego (wykorzystalam migdalowe)
2 - 3 szklanki wody
1 szklanka mleka roslinnego albo krowiego
1,5 lyzki cynamonu
dodatkowo:
2-3 lyzki prawdziwego masla
2 lyzki brazowego cukru
2 duze banany, pokrojone w plastry
3 lyzki sezamu
syrop klonowy, dodatkowo do polania
Platki namaczamy woda na noc przed przygotowaniem owsianki. Na nastepny dzien laczymy z mlekiem i gotujemy az powstanie gesta masa, dosalamy nieco, dodajemy cynamon i maslo orzechowe, zagotowujemy.
Na patelni rozgrzewamy maslo z cukrem az zaczna sie karmelizowac, ale nie przypalac. Na karmelizujace sie maslo wrzucamy banany. Doprowadzamy do skarmelizowania (lekkiego zbrazowienia) z obu stron. Owsianke nakladamy na talerze gorace, na wierzch skarmelizowane banany. Na rozgrzanej patelni tostujemy sezam. Nim posypujemy banany. Mozna, ale nie trzeba, calosc polac syropem klonowym, ten doda owsiance jeszcze bardziej wyraznego smaku i slodyczy.
Pyszne smaki!
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBoska! Szczególnie to palone masło, mmm... :)
OdpowiedzUsuń