wtorek, 25 lipca 2017

Pomysly na wakacyjna salatke

#
 


W Wielkiej Brytanii zaczely sie dlugo wyczekiwane wakacje! Mimo ze pogoda nas nie rozpieszcza, bo od kilku dni pada deszcz, wieje wiatr, i temperatury nie przekraczaja 20 stopni, to bezmiennie pozostajemy aktywni i wykorzystujemy czas wakacyjny. Planow na te kilka zblizajacych sie tygodni nam nie brakuje i sa one zwiazane one nie tylko z podrozami, ale i z bieganiem, i z wycieczkami rowerowymi. W tym roku tez po raz pierwszy od wielu lat wybieramy sie pod namiot do przepieknej Kornwalii, na co tez czekam z niecierpliwoscia. A dzisiaj kilka prostych przepisow na smaczne, kolorowe salatki. Zachecam do wyprobowania!

Salatka z rukola, fasola i jajkiem
na 3 - 4 osoby

4 jajka, rozmiar M
paczka rukoli (okolo 150 g)
puszka fasoli  typu Jas
pol duzego swiezego ogorka
kilka platow makreli wedzonej, opcjonalnie

na dressing:
2 lyzki oliwy extra vergine
lyzeczka soku z cytryny
pieprz, sol himalajska

Rukole myjemy, suszymy. Jajka gotujemy we wrzacej, osolonej wodzie przez 4-5 minut. Obieramy ze skorupki, odstawiamy na bok. W naczyniu laczymy fasole odsaczona z wody, umyta, osuszona rukole, drobno posiekana wedzona rybe i dressing. Mieszamy skladniki i podajemy z polowkami wpol ugotowanych jajek, swiezym pieprzem, sola i chrupiacym pieczywem. Smacznego.


Salatka z jezynami, szpinakiem i jajkiem
na 1 osobe

dwa ugotowane jajka (jak w przepisie powyzej)
50 g mlodego szpinaku
50 g swiezych, umytych jezyn
10-12 g sera plesniowego, np. gorgonzola albo Blue Stilton
pieprz i sol do smaku

Szpinak wykladamy na dnie naczynia, na to owoce i pokruszony ser. Na samym wierzchu wykladamy polowki jajek. Calosc posypujemy pieprzem i sola. Podajemy z chrupiaca bagietka.



Kolorowa salatka z makrela
dwie male porcje

czerwona papryka
zolta papryka
polowa swiezego ogorka
pomidor malinowy
ok. 8 czarnych oliwek
ok. 30 g wedzonej makreli
platki chilli
swiezy szczypior
pieprz
sol
lyzka oliwy extra vergine

Papryki, pomidora i ogorka kroimy na drobno. Wkladamy do naczynia. Skladniki laczymy z oliwkami, oliwa, makrela drobno posiekana, chilli, pieprzem i sola. Mieszamy calosc i podajemy od razu. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ciekawe są wszystkie, ale na widok tej z jeżynami ślinka cieknie najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.