sobota, 17 czerwca 2017

Quiche z makrela, koperkiem i pomidorkami

Czerwiec to czas, kiedy to coraz czesciej myslimy o koncu roku. Dla mnie samej to czas pisania swiadectw opisowych, zapinania wielu zadan na przyslowiowy ostatni guzik i powolnego przygotowywania sie do nowego roku szkolnego. Jednym slowem- pracy jest sporo. Dodatkowo nadal biegam i trenuje po pracy i juz niebawem czeka mnie kolejny start. Ale o tym innym razem.
Jako ze czasem i jego nadmiarem ostatnio nie grzeszymy w domu, taka wlasnie quiche moze okazac sie dobrym pomyslem na szybka i smaczna kolacje. Wyglada i pachnie pieknie, jest tez stosunkowo prosta w przygotowaniu.
 Quiche z wedzona makrela, koperkiem i pomidorkami

3 lyzki swiezego mlodego szpinaku
3 jajka
180 g ciasta francuskiego, cienko rozwalkowanego
1/3 szklanki smietany slodkiej
2 lyzki swiezego posiekanego koperku
jeden ugotowany batat, pokrojony w kostke (opcjonalnie)
pieprz
sol
2 pomidory, pokrojone w osemki
2 lyzki potartego sera
jeden filet wedzonej makreli, ok. 80 g

1. W misce rozklocamy jajka i laczymy je z serem, smietana, pieprzem i sola.
2. Na dno formy wykladamy rozwalkowane ciasto francuskie, robimy to bardzo dokladnie. Forme z ciastem wkladamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy na zloto-brazowy kolor.
3. Forme z ciastem wyjmujemy, studzimy krotko i wykladamy na wierzch: pokrojone pomidorki, pokrojona w kawaleczki makrele, szpinak, bataty, posiekany koperek.
4. Calosc zalewamy masa jajeczna, ktora przygotowalismy w misce.
5. Forme z quiche wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na okolo 25-30 minut az wierzch sie lekki zrumieni i zetnie. Podajemy na cieplo.

 

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię wytrawne tarty, które zwykle robię na kruchym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe :) i już mam kolejny ulubiony przepis na wegetariański obiadek :) Często przygotowuję takie wytrawne tarty.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.