niedziela, 17 września 2017

Owsianka z sokiem jezynowym

Wrocil wrzesien i rok szkolny. Na Wyspach zimniej jest niz w listopadzie ubieglego roku. Ogrzewam sie ciepla herbata, a na sniadanie jem ciepla owsianke z sokiem jezynowym, wykorzystujac to, co zdazylismy wlozyc w sloiki latem. Jest przepyszna, a z dodatkiem nasion i pestek nasyca mnie na bardzo, bardzo dlugo.

Owsianka z musem jezynowym
na 2 spore talerze

mleko roslinne
woda
szklanka platkow owsianych blyskawicznych
pol lyzeczki soli
lyzka cukru

dodatkowo do podania (na jedna porcje):
banan
nasiona chia
pestki dyni
jedna dojrzala, ale jedrna swieza figa
mus jezynowy

Przygotowanie musu

Owoce ze sloika lub zamrozone wlewamy do garnka i doprawadzamy do wrzenia. Jezeli to potrzebne, dosladzamy. Nastepnie lekko studzimy. Miksujemy po przestudzeniu. Osobiscie nie pozbywam sie pestek, ale mozna je przetrzec mus przez sitko, by sie ich pozbyc. Mus jeszcze cieply wlewamy do sloikow i te zagotowujemy.

Przygotowanie owsianki

W przeddzien przygotowania owsianki zalewamy platki goraca woda i odstawiamy na przynajmniej 10 h do napecznienia.
Na nastepny dzien przekladamy napeczniale platki do duzego garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy az owsianka bedzie w miare klejaca, ale nie grudkowata. Mozna dodac na ostatnim etapie oleju kokosowego. Dosladzamy, lekko solimy i wykladamy goraca owsianke na talerze.
Polewamy wierzch musem z jezyn. Nastepnie wykladamy kawalki banana, fig, posypujemy nasionami albo pestkami i podajemy. Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam owsianki , a ta twoja skradła moje serce i podniebienie(jak zrobię ,a zrobię)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również o tej porze roku lubię zjeść ciepłe śniadanie, Twoja owsianka jest pyszna.😊

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała owsianka !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę dobrze! Chyba będę musiał przekonać się do owsianek, bo widzę, że ich przyrządzanie to istna frajda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaczęłam zdrową dietę i na pewno ten przepis trafi na moją listę :) Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam owsiankę, a z tym sokiem jeszcze nie jadłam. Dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam owsianki! To pyszne i pożywne śniadanie!

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.