Czarny chleb z kminkiem o intensywnym, specyficznym smaku i zapachu. Tym, którzy znają smak takiego pieczywa chciałabym tylko powiedzieć że wyrabia się je bardzo szybko.
I co ważne, ten chlebek jest wyrabiany na piwie jęczmiennym ( barley wine). Ale jeżeli nie można go zdobyć, idealny substytutem okaże się tutaj ciemne piwo (dark ale). Alkohol jest minimalnie wyczuwalny, pozostaje w tle, a jednak podkreśla wyjątkowość tego rodzaju pieczywa.
Zapraszam do wypróbowania przepisu, którego autorką jest Sara Lewis.
Zapraszam do wypróbowania przepisu, którego autorką jest Sara Lewis.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej (rye flour)
- 150 g mąki typ 450
- 150 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku
- 1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant albo 15 g świeżych
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki melasy
- 275 ml piwa jęczmiennego lub ciemnego piwa
Wykonanie:
1. Jeżeli używamy świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy w 50 ml ciepłej wody i zasypujemy kilkoma łyżkami mąki tak aby uzyskać konsystencję jogurtu. Odstawiamy pod przykryciem na 10 - 15 minut do spienienia. Po czym łączymy z mąką i reszta składników jak opisane jest poniżej.
Drożdże instant, mąkę, mleko w proszku, kakao, sól i kminek łączymy w dużej misce. Dodajemy olej i i melasę. Delikatnie podgrzewamy piwo w rondelku i stopniowo łączymy z innymi składnikami do utworzenia gładkiego ciasta.
2. Wyrabiamy na lekko oprószonej mąką stolnicy przez 10 minut aż ciasto stanie się elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy naoliwiona folią spożywczą. I odstawiamy w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości okolo dwukrotnie na 1h i kwadrans.
3. Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Formujemy kulę około 15 cm średnicy i umieszczamy ją w formie wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy nacięcie w kształcie krzyża i następnie przykrywamy chleb naoliwioną folią na 20- 25 minut do zwiększenia objętości.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza około 30 minut aż chleb po obstukaniu będzie w środku pusty. Jeżeli podczas pieczenia zbytnio zbrązowieje z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową.
Studzimy na kratce.
Pieke dziś:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciemne pieczywo. Twój chleb wygląda bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuń