link
facebook login BAYADERKA : Delikatna rolada limonkowo-pistacjowa/ Lime and pistachio sponge roulade

piątek, 23 marca 2012

Delikatna rolada limonkowo-pistacjowa/ Lime and pistachio sponge roulade






Uwagi: dla tych, ktorzy drukuja, przepis dodatkowo zostal umieszczony na koncu wpisu


Moja Mama i Babcia piekly babki naprzemiennie z drozdzowym.
Dziadek robil maslo w sloiku.
Tata natomiast przekrecal ser na serniki, ucieral kremy do tortow i robil najlepsze rolady.
Nasaczone alkoholem w dosc solidny, meski chyba sposob, przelozone dzemem i kremem, najczesciej maslanym.
Niedawno czytalam gdzies w necie o popekanych biszkoptach na rolady, o tym ze biszkopt mozna przesuszyc itd. Szczerze to nie pamietam takich popekanych biszkoptow, nie znam tez smaku przesuszonych rolad. Tato rzeczywiscie musial miec wprawe w ich przygotowaniu.
W moim domu takie slodkosci pojawiaja sie tylko okazjonalnie. Jednak rolada to wypiek niewymagajacy. Trzeba tylko pamietac, ze nie pieczemy dluzej niz 10-12 minut, nasaczamy jeszcze cieply biszkopt a w razie pekniec, ktore i tak powinny z przepisu ponizej, nalezec do rzadkosci, zwijamy rolade zaczynajac od tej czesci.
Ja nie przygotowalam kremu maslanego a na bazie smietanki z mascarpone. Taki lubie najbardziej.

 
Wiosennego, pieknego tygodnia!



Rolada limonkowo-pistacjowa
ok. 15 porcji

na biszkopt:

5 jajek ( 5 zoltek i 3 bialka)
100 g maki pszennej
80 g cukru pudru
lyzeczka ekstraktu waniliowego 
skorka starta z 1/2 duzej limonki 


na poncz:

30 ml likieru cytrusowego
25-30 ml soku z limonki

na mase:

250 g wloskiego sera mascarpone*
280-320 ml smietanki kremowki *
50 g cukru pudru
4 lyzki soku z limonki


dodatkowo:

ok. 60-70 g rozdrobnionych pistacji

*im wiecej w kremie smietanki, tym delikatniejszy ale i tez mniej zwarty. Im wiecej mascarpone tym trwalszy ale i tez ciezszy.


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Oddzielamy bialka od zoltek.
Bialka umieszczamy w czystym duzym naczyniu i ubijamy je na piane na najwyzszych obrotach. Nastepnie nadal miksujac wsypujemy cukier puder, powoli. Miksujemy do powstania sztywnej i lsniacej bezy.
Po czym laczymy z bialkami zoltka, po jednym.
Przesiewamy make, najlepiej dwukrotnie. I miksujac na najnizszych obrotach laczymy mase jajeczna z maka a nastepnie ze skorka w taki sposob aby masa nie stracila na objetosci.
Wykladamy papierem do pieczenia forme 25 cm na 40 cm i na ten papier wylewamy ciasto, po czym wyrownujemy szpatulka.
Pieczemy na srodkowym poziomie piekarnika, nie dluzej niz 12 minut.
Wykladamy biszkopt na czysty recznik.
Laczymy sok z limonki z likierem. Ponczem nasaczamy jeszcze cieply biszkopt, w miare szybko. Zwijamy go nastepnie tak jak zwija sie papier w rulon.
Odstawiamy na ok. 2 h do wystudzenia.
W miedzyczasie mozna przygotowac mase- krem.
Miksujemy mascarpone z cukrem pudrem i laczymy rowniez mikserem z sokiem z limonki. Po czym laczymy ze schlodzona smietanka, nie za dlugo tak aby nie powstalo maslo.
Wystudzony biszkopt wykladamy na papier do pieczenia i wnetrze smarujemy 1/2 masy smietanowej, pokrywamy tez 1/2 pistacji. Zwijamy w rulon i reszta masy smarujemy rolade. Dekorujemy pistacjami.






19 komentarzy:

  1. Agnieszko, twoje rolada wygląda zjawiskowo ,a wiesz ja jak twój tata bardzo lubię je piec i chyba nie mam ani jednej na blogu ,a piekę je dość często nawet i to różne
    Szybko i pysznie to dewiza rolad
    p.s a za wersje do drukowania buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach Margot, nie ma za co!:-)
    A rolady sa szybkie pozwalaja na kreatywnosc.
    Usciski cieple sle!

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam ciekawa tej zmiany - podoba mi się, tak świeżo, wiosennie :)Pozdrawiam kwitnąco!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam własnej rolady, zawsze właśnie się boję o te pęknięcia. Skoro mówisz, że to ciasto rzadko pęka, to może w końcu się przełamię. Twoja rolada wygląda bardzo apetycznie, podoba mi się to połączenie smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne zdjecia i piekna rolada! Chetnie wyprobowalabym ten przepis, ale z moja niezdarnoscia zwijanie wydaje sie wielkim wyzwaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. te obrazki są tak piękne i tak kuszące.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo Wam dziekuje!:-) milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja pieklam raz i nie wyszła, choć to jedno z ulubionych ciast meża, może się rzucę na Twoją;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne zdjęcia. Bardzo apetyczne. Wyobrażam sobie smak takiej rolady...Mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękne zdjęcia. Rolada też podejrzewam pyszna.... Och jaka szkoda że ja na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie mieć taką zaradną w kuchni Rodzinę!:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  12. Choc pieke od wielu lat to rolady jeszcze nie mam na swoim koncie, wiec czas chyba cos z tym zrobic i upiec, i mysle, ze Twoja bedzie moja pierwsza:-)
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze Ci sie spodobala. A co do rolad, to wymyslaja sie chyba i pieka same:-) pozdrawiam.

      Usuń
  13. Chyba czas zmienić zdanie na temat rolad, za którymi nie przepadam. Zawsze kojarzyły mi się z takimi ulepami, słodka śmietana wciśnięta między gumowate ciasto. W latach 90-tych jak cokolwiek zaczęło się w sklepach pojawiać, były takie koszmarne twory, jeszcze z kawałkami galaretki w środku...
    Ta jest... obłędna! Pistacje, limonka... odczarowałaś moje wyobrażenia o roladach :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiekna ta Twoja rolada!! Az chce sie ja zjesc!! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers