piątek, 23 marca 2012

Delikatna rolada limonkowo-pistacjowa/ Lime and pistachio sponge roulade






Uwagi: dla tych, ktorzy drukuja, przepis dodatkowo zostal umieszczony na koncu wpisu


Moja Mama i Babcia piekly babki naprzemiennie z drozdzowym.
Dziadek robil maslo w sloiku.
Tata natomiast przekrecal ser na serniki, ucieral kremy do tortow i robil najlepsze rolady.
Nasaczone alkoholem w dosc solidny, meski chyba sposob, przelozone dzemem i kremem, najczesciej maslanym.
Niedawno czytalam gdzies w necie o popekanych biszkoptach na rolady, o tym ze biszkopt mozna przesuszyc itd. Szczerze to nie pamietam takich popekanych biszkoptow, nie znam tez smaku przesuszonych rolad. Tato rzeczywiscie musial miec wprawe w ich przygotowaniu.
W moim domu takie slodkosci pojawiaja sie tylko okazjonalnie. Jednak rolada to wypiek niewymagajacy. Trzeba tylko pamietac, ze nie pieczemy dluzej niz 10-12 minut, nasaczamy jeszcze cieply biszkopt a w razie pekniec, ktore i tak powinny z przepisu ponizej, nalezec do rzadkosci, zwijamy rolade zaczynajac od tej czesci.
Ja nie przygotowalam kremu maslanego a na bazie smietanki z mascarpone. Taki lubie najbardziej.

 
Wiosennego, pieknego tygodnia!



Rolada limonkowo-pistacjowa
ok. 15 porcji

na biszkopt:

5 jajek ( 5 zoltek i 3 bialka)
100 g maki pszennej
80 g cukru pudru
lyzeczka ekstraktu waniliowego 
skorka starta z 1/2 duzej limonki 


na poncz:

30 ml likieru cytrusowego
25-30 ml soku z limonki

na mase:

250 g wloskiego sera mascarpone*
280-320 ml smietanki kremowki *
50 g cukru pudru
4 lyzki soku z limonki


dodatkowo:

ok. 60-70 g rozdrobnionych pistacji

*im wiecej w kremie smietanki, tym delikatniejszy ale i tez mniej zwarty. Im wiecej mascarpone tym trwalszy ale i tez ciezszy.


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Oddzielamy bialka od zoltek.
Bialka umieszczamy w czystym duzym naczyniu i ubijamy je na piane na najwyzszych obrotach. Nastepnie nadal miksujac wsypujemy cukier puder, powoli. Miksujemy do powstania sztywnej i lsniacej bezy.
Po czym laczymy z bialkami zoltka, po jednym.
Przesiewamy make, najlepiej dwukrotnie. I miksujac na najnizszych obrotach laczymy mase jajeczna z maka a nastepnie ze skorka w taki sposob aby masa nie stracila na objetosci.
Wykladamy papierem do pieczenia forme 25 cm na 40 cm i na ten papier wylewamy ciasto, po czym wyrownujemy szpatulka.
Pieczemy na srodkowym poziomie piekarnika, nie dluzej niz 12 minut.
Wykladamy biszkopt na czysty recznik.
Laczymy sok z limonki z likierem. Ponczem nasaczamy jeszcze cieply biszkopt, w miare szybko. Zwijamy go nastepnie tak jak zwija sie papier w rulon.
Odstawiamy na ok. 2 h do wystudzenia.
W miedzyczasie mozna przygotowac mase- krem.
Miksujemy mascarpone z cukrem pudrem i laczymy rowniez mikserem z sokiem z limonki. Po czym laczymy ze schlodzona smietanka, nie za dlugo tak aby nie powstalo maslo.
Wystudzony biszkopt wykladamy na papier do pieczenia i wnetrze smarujemy 1/2 masy smietanowej, pokrywamy tez 1/2 pistacji. Zwijamy w rulon i reszta masy smarujemy rolade. Dekorujemy pistacjami.






19 komentarzy:

  1. Agnieszko, twoje rolada wygląda zjawiskowo ,a wiesz ja jak twój tata bardzo lubię je piec i chyba nie mam ani jednej na blogu ,a piekę je dość często nawet i to różne
    Szybko i pysznie to dewiza rolad
    p.s a za wersje do drukowania buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach Margot, nie ma za co!:-)
    A rolady sa szybkie pozwalaja na kreatywnosc.
    Usciski cieple sle!

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam ciekawa tej zmiany - podoba mi się, tak świeżo, wiosennie :)Pozdrawiam kwitnąco!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam własnej rolady, zawsze właśnie się boję o te pęknięcia. Skoro mówisz, że to ciasto rzadko pęka, to może w końcu się przełamię. Twoja rolada wygląda bardzo apetycznie, podoba mi się to połączenie smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne zdjecia i piekna rolada! Chetnie wyprobowalabym ten przepis, ale z moja niezdarnoscia zwijanie wydaje sie wielkim wyzwaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. te obrazki są tak piękne i tak kuszące.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo Wam dziekuje!:-) milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja pieklam raz i nie wyszła, choć to jedno z ulubionych ciast meża, może się rzucę na Twoją;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne zdjęcia. Bardzo apetyczne. Wyobrażam sobie smak takiej rolady...Mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękne zdjęcia. Rolada też podejrzewam pyszna.... Och jaka szkoda że ja na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie mieć taką zaradną w kuchni Rodzinę!:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  12. Choc pieke od wielu lat to rolady jeszcze nie mam na swoim koncie, wiec czas chyba cos z tym zrobic i upiec, i mysle, ze Twoja bedzie moja pierwsza:-)
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze Ci sie spodobala. A co do rolad, to wymyslaja sie chyba i pieka same:-) pozdrawiam.

      Usuń
  13. Chyba czas zmienić zdanie na temat rolad, za którymi nie przepadam. Zawsze kojarzyły mi się z takimi ulepami, słodka śmietana wciśnięta między gumowate ciasto. W latach 90-tych jak cokolwiek zaczęło się w sklepach pojawiać, były takie koszmarne twory, jeszcze z kawałkami galaretki w środku...
    Ta jest... obłędna! Pistacje, limonka... odczarowałaś moje wyobrażenia o roladach :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiekna ta Twoja rolada!! Az chce sie ja zjesc!! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.