Polaczenie truskawek z bita smietana znaja doslownie wszyscy. To klasyka i do tego deseru nie trzeba przekonywac nikogo. W doslownie kilka minut mozna przygotowac wysmienity deser bez pieczenia.
W wersji dla doroslych idealne jest polacznie pokruszonych czekoladowych herbatnikow, ew. ciasta czekoladowego typu murzynek wraz gestym alkoholem, truskawkami, bita smietana i sosem. Idealnie pasuje tutaj czekoladowy, mozna tez podac calosc z gotowym karmelowym sosem.
Klasyczny deser z truskawkami, bardzo prosty
Skladniki na okolo 4 pucharki:
okolo 150- 200 g swiezych truskawek
likier czekoladowy/ kawowy/ karmelowy/ orzechowy/ amaretto
okolo 200 ml smietanki kremowki
lyzka cukru pudru
30 g czekolady, zaw. kakao ok. 70 %
30 g czekolady mlecznej
ok. 2-3 lyzek smietanki kremowki
ok. 8 markiz czekoladowych, ew. herbatnikow czekoladowych
Herbatniki/ markizy/ ciasto czekoladowe kruszymy. Wykladamy nim dno pucharkow. Skrapiamy alkoholem.
Ubijamy schlodzona smietanke z lyzka cukru pudru.
Truskawki myjemy, szypulkujemy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Herbatniki w pucharkach nakrywamy 2/3 truskawek w plasterkach. Owoce przykrywamy ok. 2 sporymi lyzkami bitej smietanki. Wbijamy w bita smietanke okolo 2-3 plasterki truskawek. Przygotowujemy sos: laczymy polamana czekolade z 2-3 lyzkami smietanki i podgrzewamy oba w rondelku o grubym dnie, nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Dopiero ostudzonym sosem polewamy deser. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Mm.. prosto a jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie:)
Faktycznie, klasyka! Pięne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńI nic więcej do szczęścia nie potrzeba;)
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam tu truskawki ale niestety oprócz zapachu do smaku idealnego daleko im jeszcze. Muszę więc trochę poczekać.
miłego weekendu!
Mniam, mniam, oj zjadloby sie
OdpowiedzUsuńWspaniały deser!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
tu jest moje niebo :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to zdjęcie, o deserze nie wspomnę :-)
OdpowiedzUsuńidealny deser na sezon truskawkowy:) prosty i taaaki pyszny:)
OdpowiedzUsuń