środa, 2 maja 2012

Tarta rabarbarowa


Tarta na ciekawym spodzie przypominajacym ciasteczka. Smakuje wspaniale. Najlepsza jest jednak jeszcze na cieplo z kulkami lodow waniliowych. Ciasteczkowy spod, delikatny rabarbar i kruszonka z platkow owsianych- calosc komponuje sie bardzo smacznie a przygotowanie nie zajmie nam wiecej niz dwadziescia minut jako ze owocow nie trzeba gotowac.
Bardzo niewymagajacy przepis pochodzi z ksiazki Nordic Bakery Cookbook autorstwa Miisa Mink.  



Tarta rabarbarowa
przepis pochodzi z Nordic Bakery Cookbok, M. Mink ( Rhubarb Tart,  Nordic Bakery Cookbook, 2011)


Skladniki na forme o srednicy 20 cm, ok. 6-8 porcji:

spod:

150 g maki pszennej
lyzeczka proszku do pieczenia
100 g niesolonego masla *
85 g cukru
1 zoltko **

nadzienie:

300 g rabarbaru ( umytego, o odcietych koncowkach, pokrojonego na 2-3 cm kawalki)
2 lyzki brazowego ciemnego cukru
50 g masla niesolonego ***
60 g cukru
50 g grubych platkow owianych

*
**
*** wszystkie skladniki powinny miec pokojowa temperature - wyjmujemy je z lodowki na min. 2-3 h przed pieczeniem

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia nad duza miska. Laczymy z maslem az uzyskamy okruszki dokladnie takie same jakbysmy przygotowywali kruszonke. Laczymy dokladnie nasze okruszki z cukrem i zoltkiem. Powinnismy uzyskac miekkie, lsniace ciasto.
Ciastem wylepiamy dokladnie forme do tarty o srednicy 20 cm: dno i boki formy.  Pamietajmy ze ciasto minimalnie urosnie.
Przygotowujemy nadzienie: pokrojony rabarbar laczymy w duzym naczyniu z brazowym cukrem tak aby owoce byly nim pokryte i nimi wypelniamy dno naszej tarty-wykladamy je na spod.
W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonke: laczymy maslo, cukier, platki owsiane az otrzymamy grudki tak jak na kruszonke. Posypujemy nimi nasze owoce, mniej bardziej regularnie, kruszonki bedzie dosyc duzo.
Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku albo do momentu az wierzch tarty zbrazowieje delikatnie.






11 komentarzy:

  1. O wow! Ale boska! Cudowna tarta, chętnie bym nawet teraz zjadła słuszny jej kawałek:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna tarta! Na pewno wyprobuje, bo jak zwykle o tej porze roku mam faze na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rabarbarowe tarty są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. PYSZNA TA TARTA MUSI BYĆ! U mnie też rabarbarowo :))) ZAPRASZAM!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takiej kwaskowatej tarty rabarbarowej ;) Twoja wygląda wyjątkowo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna oj chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  7. z checia bym sie dosiadla do tej Twojej tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale sie ta tarta prezentuje....uwielbiam takie smaczki...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O taka tarta będzie pasować do moich lodów waniliowych, które ostatnio robiłam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bosko, chrupiąco i rabarbarowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam wczoraj, wyszła idealna, taka jak oczekiwałam, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.