link
facebook login BAYADERKA : Tarta rabarbarowa

środa, 2 maja 2012

Tarta rabarbarowa


Tarta na ciekawym spodzie przypominajacym ciasteczka. Smakuje wspaniale. Najlepsza jest jednak jeszcze na cieplo z kulkami lodow waniliowych. Ciasteczkowy spod, delikatny rabarbar i kruszonka z platkow owsianych- calosc komponuje sie bardzo smacznie a przygotowanie nie zajmie nam wiecej niz dwadziescia minut jako ze owocow nie trzeba gotowac.
Bardzo niewymagajacy przepis pochodzi z ksiazki Nordic Bakery Cookbook autorstwa Miisa Mink.  



Tarta rabarbarowa
przepis pochodzi z Nordic Bakery Cookbok, M. Mink ( Rhubarb Tart,  Nordic Bakery Cookbook, 2011)


Skladniki na forme o srednicy 20 cm, ok. 6-8 porcji:

spod:

150 g maki pszennej
lyzeczka proszku do pieczenia
100 g niesolonego masla *
85 g cukru
1 zoltko **

nadzienie:

300 g rabarbaru ( umytego, o odcietych koncowkach, pokrojonego na 2-3 cm kawalki)
2 lyzki brazowego ciemnego cukru
50 g masla niesolonego ***
60 g cukru
50 g grubych platkow owianych

*
**
*** wszystkie skladniki powinny miec pokojowa temperature - wyjmujemy je z lodowki na min. 2-3 h przed pieczeniem

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia nad duza miska. Laczymy z maslem az uzyskamy okruszki dokladnie takie same jakbysmy przygotowywali kruszonke. Laczymy dokladnie nasze okruszki z cukrem i zoltkiem. Powinnismy uzyskac miekkie, lsniace ciasto.
Ciastem wylepiamy dokladnie forme do tarty o srednicy 20 cm: dno i boki formy.  Pamietajmy ze ciasto minimalnie urosnie.
Przygotowujemy nadzienie: pokrojony rabarbar laczymy w duzym naczyniu z brazowym cukrem tak aby owoce byly nim pokryte i nimi wypelniamy dno naszej tarty-wykladamy je na spod.
W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonke: laczymy maslo, cukier, platki owsiane az otrzymamy grudki tak jak na kruszonke. Posypujemy nimi nasze owoce, mniej bardziej regularnie, kruszonki bedzie dosyc duzo.
Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku albo do momentu az wierzch tarty zbrazowieje delikatnie.






11 komentarzy:

  1. O wow! Ale boska! Cudowna tarta, chętnie bym nawet teraz zjadła słuszny jej kawałek:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna tarta! Na pewno wyprobuje, bo jak zwykle o tej porze roku mam faze na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rabarbarowe tarty są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. PYSZNA TA TARTA MUSI BYĆ! U mnie też rabarbarowo :))) ZAPRASZAM!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takiej kwaskowatej tarty rabarbarowej ;) Twoja wygląda wyjątkowo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna oj chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  7. z checia bym sie dosiadla do tej Twojej tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale sie ta tarta prezentuje....uwielbiam takie smaczki...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O taka tarta będzie pasować do moich lodów waniliowych, które ostatnio robiłam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bosko, chrupiąco i rabarbarowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam wczoraj, wyszła idealna, taka jak oczekiwałam, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers