Tarta na ciekawym spodzie przypominajacym ciasteczka. Smakuje wspaniale. Najlepsza jest jednak jeszcze na cieplo z kulkami lodow waniliowych. Ciasteczkowy spod, delikatny rabarbar i kruszonka z platkow owsianych- calosc komponuje sie bardzo smacznie a przygotowanie nie zajmie nam wiecej niz dwadziescia minut jako ze owocow nie trzeba gotowac.
Bardzo niewymagajacy przepis pochodzi z ksiazki Nordic Bakery Cookbook autorstwa Miisa Mink.
Tarta rabarbarowa
przepis pochodzi z Nordic Bakery Cookbok, M. Mink ( Rhubarb Tart, Nordic Bakery Cookbook, 2011)
Skladniki na forme o srednicy 20 cm, ok. 6-8 porcji:
spod:
150 g maki pszennej
lyzeczka proszku do pieczenia
100 g niesolonego masla *
85 g cukru
1 zoltko **
nadzienie:
300 g rabarbaru ( umytego, o odcietych koncowkach, pokrojonego na 2-3 cm kawalki)
2 lyzki brazowego ciemnego cukru
50 g masla niesolonego ***
60 g cukru
50 g grubych platkow owianych
*
**
*** wszystkie skladniki powinny miec pokojowa temperature - wyjmujemy je z lodowki na min. 2-3 h przed pieczeniem
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia nad duza miska. Laczymy z maslem az uzyskamy okruszki dokladnie takie same jakbysmy przygotowywali kruszonke. Laczymy dokladnie nasze okruszki z cukrem i zoltkiem. Powinnismy uzyskac miekkie, lsniace ciasto.
Ciastem wylepiamy dokladnie forme do tarty o srednicy 20 cm: dno i boki formy. Pamietajmy ze ciasto minimalnie urosnie.
Przygotowujemy nadzienie: pokrojony rabarbar laczymy w duzym naczyniu z brazowym cukrem tak aby owoce byly nim pokryte i nimi wypelniamy dno naszej tarty-wykladamy je na spod.
W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonke: laczymy maslo, cukier, platki owsiane az otrzymamy grudki tak jak na kruszonke. Posypujemy nimi nasze owoce, mniej bardziej regularnie, kruszonki bedzie dosyc duzo.
Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku albo do momentu az wierzch tarty zbrazowieje delikatnie.
O wow! Ale boska! Cudowna tarta, chętnie bym nawet teraz zjadła słuszny jej kawałek:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Swietna tarta! Na pewno wyprobuje, bo jak zwykle o tej porze roku mam faze na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńrabarbarowe tarty są cudowne!
OdpowiedzUsuńPYSZNA TA TARTA MUSI BYĆ! U mnie też rabarbarowo :))) ZAPRASZAM!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiej kwaskowatej tarty rabarbarowej ;) Twoja wygląda wyjątkowo smacznie;)
OdpowiedzUsuńŚwietna oj chętnie bym skosztowała
OdpowiedzUsuńz checia bym sie dosiadla do tej Twojej tarty:)
OdpowiedzUsuńwspaniale sie ta tarta prezentuje....uwielbiam takie smaczki...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
O taka tarta będzie pasować do moich lodów waniliowych, które ostatnio robiłam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBosko, chrupiąco i rabarbarowo :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, wyszła idealna, taka jak oczekiwałam, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń