piątek, 1 czerwca 2012

Czy w tej zupie czegos brak? Warzywna korma curry.


Krojenie, marynowanie, doprawianie, szukanie polaczen smakowych i poraz kolejny: doprawianie, szukanie... W sposob prosty i bardziej wyrafinowany. Rano, przed poludniem i zanim zacznie sie sciemniac. Niby nic a laczy. Takie niepozorne zajecie- gotowanie.

Przez wiele lat przygladalam sie przygotowaniom sniadan, obiadow, tudziez obiadokolacji. W domu pierwsze skrzypce grala Mama. Nie obylo sie jednak bez pytania kierowanego w strone Taty, ktore po dzis dzien dzwieczy mi w uszach: Czy moglbys zobaczyc czy w tej zupie czegos nie brakuje?
Usmiecham sie dzisiaj na wspomnienie o tym. Bo tak to jest ze w gotowaniu tkwi pewna sila, ktora scala, laczy ludzi.
Gotujemy by zaspokoic glod.
Gotujemy by nakarmic innych.
Gotujemy aby w ten sposob pokazac drugiemu czlowiekowi, ze jest dla nas wazny.

A czy Ty lubisz gotowac z bliskimi?


                                                                                          ***


Dzisiejsze curry mozna przygotowac z nieco starszymi dziecmi, np. pozostawic im odsaczenie ananasa z puszki i polaczenie go z pozostalymi skladnikami. 
Zdecydowanie jedno z prostszych curry jakie mialam okazje zjesc i przygotowac. I na pewno zdecydowanie slodsze. Polecam.


Korma curry z ananasa, slodkich ziemniakow i papryki
przepis powstal na podstawie przepisu : Sweet potato and pineapple korma, BBC Good Food.

ok. 3 porcje

3 spore slodkie ziemniaki
2 lyzki pasty korma ( dost. w sklepach z zywnoscia eko)
400g ananasa w puszce
400 g mleka kokosowego z puszki
1-2 szklanki wody
2 czerwone papryki, umyte, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone
mala zielona papryka, umyta, bez gniazda nasiennego, pokrojona
2 lyzki rodzynek
2 lyzki wiorkow kokosowych
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki przyprawy garam masala ( dost. w sklepach z zywnoscia eko)
2 lyzki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)
swieza kolendra, drobno posiekana, do podania


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawalki ok. 2-3 cm wielkosci.
Po dnie duzej patelni rozcieramy paste korma i podgrzewamy ja przez ok. 2 minuty na malym ogniu. Wrzucamy na patelnie pokrojone pataty i mieszamy z pasta. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy okolo 25 minut albo do momentu az ziemniaki zmiekna troche, ale nie calkowicie. Dolewamy wody w razie potrzeby. Laczymy z papryka, rodzynkami, wiorkami, kminem rzymskim, garam masala, koncentratem pomidorowym. Gotujemy pod przykryciem kolejne 5-8 minut. Pod sam koniec gotowania wrzucamy odsaczonego ananasa (pokrojonego na wieksze kawalki). Mozna do smaku dolac odrobine soku z ananasa. Mozna w wersji slodko-ostrej wrzucic pokrojona bardzo drobno papryczke chilli. Mozna tez dodac szczypte kurkumy jezeli lubimy.
Podajemy z chlebem naan.





2 komentarze:

  1. Ależ cudownie wygląda! Piękne ujęcia, wspaniała zupa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wspólne gotowanie, szczególnie z chłopakiem. Fajnie jest zrobić coś razem;) Zupa wygląda wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.