link
facebook login BAYADERKA : Czy w tej zupie czegos brak? Warzywna korma curry.

piątek, 1 czerwca 2012

Czy w tej zupie czegos brak? Warzywna korma curry.


Krojenie, marynowanie, doprawianie, szukanie polaczen smakowych i poraz kolejny: doprawianie, szukanie... W sposob prosty i bardziej wyrafinowany. Rano, przed poludniem i zanim zacznie sie sciemniac. Niby nic a laczy. Takie niepozorne zajecie- gotowanie.

Przez wiele lat przygladalam sie przygotowaniom sniadan, obiadow, tudziez obiadokolacji. W domu pierwsze skrzypce grala Mama. Nie obylo sie jednak bez pytania kierowanego w strone Taty, ktore po dzis dzien dzwieczy mi w uszach: Czy moglbys zobaczyc czy w tej zupie czegos nie brakuje?
Usmiecham sie dzisiaj na wspomnienie o tym. Bo tak to jest ze w gotowaniu tkwi pewna sila, ktora scala, laczy ludzi.
Gotujemy by zaspokoic glod.
Gotujemy by nakarmic innych.
Gotujemy aby w ten sposob pokazac drugiemu czlowiekowi, ze jest dla nas wazny.

A czy Ty lubisz gotowac z bliskimi?


                                                                                          ***


Dzisiejsze curry mozna przygotowac z nieco starszymi dziecmi, np. pozostawic im odsaczenie ananasa z puszki i polaczenie go z pozostalymi skladnikami. 
Zdecydowanie jedno z prostszych curry jakie mialam okazje zjesc i przygotowac. I na pewno zdecydowanie slodsze. Polecam.


Korma curry z ananasa, slodkich ziemniakow i papryki
przepis powstal na podstawie przepisu : Sweet potato and pineapple korma, BBC Good Food.

ok. 3 porcje

3 spore slodkie ziemniaki
2 lyzki pasty korma ( dost. w sklepach z zywnoscia eko)
400g ananasa w puszce
400 g mleka kokosowego z puszki
1-2 szklanki wody
2 czerwone papryki, umyte, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone
mala zielona papryka, umyta, bez gniazda nasiennego, pokrojona
2 lyzki rodzynek
2 lyzki wiorkow kokosowych
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki przyprawy garam masala ( dost. w sklepach z zywnoscia eko)
2 lyzki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)
swieza kolendra, drobno posiekana, do podania


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawalki ok. 2-3 cm wielkosci.
Po dnie duzej patelni rozcieramy paste korma i podgrzewamy ja przez ok. 2 minuty na malym ogniu. Wrzucamy na patelnie pokrojone pataty i mieszamy z pasta. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy okolo 25 minut albo do momentu az ziemniaki zmiekna troche, ale nie calkowicie. Dolewamy wody w razie potrzeby. Laczymy z papryka, rodzynkami, wiorkami, kminem rzymskim, garam masala, koncentratem pomidorowym. Gotujemy pod przykryciem kolejne 5-8 minut. Pod sam koniec gotowania wrzucamy odsaczonego ananasa (pokrojonego na wieksze kawalki). Mozna do smaku dolac odrobine soku z ananasa. Mozna w wersji slodko-ostrej wrzucic pokrojona bardzo drobno papryczke chilli. Mozna tez dodac szczypte kurkumy jezeli lubimy.
Podajemy z chlebem naan.





2 komentarze:

  1. Ależ cudownie wygląda! Piękne ujęcia, wspaniała zupa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wspólne gotowanie, szczególnie z chłopakiem. Fajnie jest zrobić coś razem;) Zupa wygląda wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers