Pozwole sobie rozpoczac ta oto pasta cykl przepisow, jakie znam z domu.
Najlepsza paste do chleba przygotowywal i nadal przygotowuje moj Tata. Jest pyszna. I tak jak nie naleze do wielkich zwolennikow samych sledzi, tak te paste i chleb z nia moglabym jesc bez konca.
Z podanych ponizej skladnikow wyjdzie nam stosunkowo niewiele pasty. Proponuje wiec podwoic skladniki.
Pasta z wedzonego sledzia z twarogiem i kiszonym ogorkiem
ok. 200 g sledzia wedzonego
2 lyzki pasaty lub ketchupu
lyzka majonezu
lyzka oliwy
80 g twarogu
kiszony ogorek
pieprz
sol
zabek czosnku, opcjonalnie
Rybe dokladnie obieramy z osci i wkladamy jej male kawalki do czystego naczynia wraz z twarogiem, pasata/ketchupem, lyzka oliwy, majonezu, posiekanym zabkiem czosnku (opcjonalnie). Blenderujemy na gladko. Laczymy z bardzo drobno posiekanym ogorkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i sola ( ja nie doprawialam).
Mmm, takie pasty są po prostu przepyszne! Na świeżym chlebku,z chrupiącą skórką - pychota:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Wedzonego śledzia skąd mam wziąć?
OdpowiedzUsuńMajanko, dziekuje :-)
OdpowiedzUsuńOlus,
tj. kipper. Stoisko deli albo swiezych ryb w Tesco, ew. Asda. Pozdrawiam.
wlasnie teraz przeczytalam na kompie, bo wczesniej na tel. Ja myslalam ze herrings, a kippera bardzo lubie :)
UsuńHerrings-to w zalewie octowej. Tez lubie, ale nie sadze aby pasta z nich bylaby smaczna. Chyba zbyt octowa :-)
UsuńUwielbiam pasty rybne, a ta wygląda niezywkle zachęcająco. Jeśli dostanę gdzieś wędzonego śledzia, to na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńMiłością do śledzi zapałałam będąc w ciąży z Jaśkiem.Dostarczałam sobie wtedy
OdpowiedzUsuńregularną porcję śledzi i pączków z lukrem:)
Już mi ślinka leci na tę pastę :)
Beatrice,
OdpowiedzUsuńdziekuje! :-)
Dorho,
ja sledzie- tak, ale wedzone i najlepiej w takiej pascie.
A polaczenie sledzi tudziez in. ryb z cukrem/lukrem znam z dwoch ciaz :-)
Pozdrawiam!