Muszę przyznać, że ja sama byłam zaskoczona smakiem samego ciasta, ale pozytywnie.
Czerwone wino nadało ciastu czekoladowemu głębokiego wytrawnego charakteru dlatego dla kontrastu przełożyłam je słodkim i puszystym kremem z bitej śmietanki i sera mascarpone i pokaźną ilością czerwonych owoców. Powstał duży imponujący tort w trzech kolorach: czarnym, białym i czerwonym i nazwa Black Red & White zrodziła się już sama :-)
Tort jest bardzo smaczny aczkolwiek pokaźny i dlatego polecam go przygotować na dużą imprezę, przyjęcie urodzinowe lub inną specjalną okoliczność. Owoców do tortu można użyć różnych. Doskonale sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, czerwona porzeczka, do przełożenia blatów jak najbardziej polecam wiśnie z domowej nalewki. Sam wierzch można posypać tartą czekoladą. Bardzo polecam :-)
Tort Black, Red and White
Uwaga: wszystkie składniki na blaty powinny mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem, natomiast składniki na krem powinny być dobrze schłodzone.
pół łyżeczki sody
łyżeczka proszku
łyżeczka ekstraktu waniliowego
155 ml czerwonego wina
2 duże jajka
składniki na krem:
600 ml śmietanki słodkiej kremowej
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka wanilii
dodatkowo:
około 350 g malin, czerwonej porzeczki albo innych lekkich czerwonych owoców 3 łyżki słodkiego dżemu wiśniowego, malinowego lub truskawkowego
W misie miksera ucieramy miękkie masło na puch, dodając stopniowo cukier biały, a następnie brązowy. Wbijamy po jednym jajku i nadal miksujemy.
MASA DO PRZEŁOŻENIA TORTU
Schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej i suchej misy miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty, mikser wyłączamy, dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką. Następnie miksujemy zwiększając obroty przez 2 minuty aż masa nieco się zagęści ale nadal będzie puszysta. Mikser wyłączamy, dodajemy serek mascarpone i wanilię, łączymy za pomocą łyżki. Masa powinna być puszysta. Blaty czekoladowe smarujemy równo dżemem. Następnie przekładamy masą i dekorujemy owocami wg uznania albo tak jak na zdjęciach. Serwujemy ciasto w dniu przygotowania.
twoje zdjęcia przypominaja mi strony z pisma kulinarnego, nazywało się coś na D i H... no nieważne :D Przepis pyszny, sama nie wiem o jakie ciasto poprosić na urodziny i chyba skorzystam!
OdpowiedzUsuńzapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
U Ciebie najpierw zachwycam się zdjęciami, bo wpada w oko, potem przepisem, bo już czuję smak tego co przygotowałaś, a na końcu mam ochotę to zjeść :) Pysznie dzisiaj mnie nakarmiłaś (nawet samym widokiem) :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś czekoladowe ciasto z czerwonym winem - faktycznie, w pierwszej chwili smak zaskakuje, ale mi się bardzo spodobał :)
OdpowiedzUsuńTwój tort wygląda fantastycznie :)