link
facebook login BAYADERKA : Tort Black,Red & White

niedziela, 18 stycznia 2015

Tort Black,Red & White

Dzisiejszy tort to intrygujące połączenie czerwonego wina i czekolady, które w efekcie może jednym zasmakować bardzo, innych nieco zdziwić.
Muszę przyznać, że ja sama byłam zaskoczona smakiem samego ciasta, ale pozytywnie.
Czerwone wino nadało ciastu czekoladowemu głębokiego wytrawnego charakteru dlatego dla kontrastu przełożyłam je słodkim i puszystym kremem z bitej śmietanki i sera mascarpone i pokaźną ilością czerwonych owoców. Powstał duży imponujący tort w trzech kolorach: czarnym, białym i czerwonym i nazwa Black Red & White zrodziła się już sama :-)
Tort jest bardzo smaczny aczkolwiek pokaźny i dlatego polecam go przygotować na dużą imprezę, przyjęcie urodzinowe lub inną specjalną okoliczność. Owoców do tortu można użyć różnych. Doskonale sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, czerwona porzeczka, do przełożenia blatów jak najbardziej polecam wiśnie z domowej nalewki. Sam wierzch można posypać tartą czekoladą. Bardzo polecam :-)

Tort Black, Red and White

Uwaga: wszystkie składniki na blaty powinny mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem, natomiast składniki na krem powinny być dobrze schłodzone.

 składniki na jeden blat (pieczemy trzy razy):

 
100 g miękkiego masła
60 g cukru
50 g cukru brązowego
pół łyżeczki sody
łyżeczka proszku
150 g mąki pszennej, przesianej dwukrotnie
50 g ciemnego dobrego kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego
155 ml czerwonego wina
2 duże jajka

składniki na krem:

600 ml śmietanki słodkiej kremowej
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka wanilii
250 g mascarpone

dodatkowo:
około 350 g malin, czerwonej porzeczki albo innych lekkich czerwonych owoców
3 łyżki słodkiego dżemu wiśniowego, malinowego lub truskawkowego


Przygotowanie:
CZEKOLADOWE CIASTO

W misie miksera ucieramy miękkie masło na puch, dodając stopniowo cukier biały, a następnie brązowy. Wbijamy po jednym jajku i nadal miksujemy.

Przesiewamy mąkę z kakao, sodą, proszkiem dwa razy. Przesiane składniki wlewamy do misy miksera z masłem i jajkami. Wlewamy wino. Za pomocą widelca mieszamy składniki krótko, tylko do połączenia. Powstanie dosyć gęsta masa czekoladowa.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, program góra-dół. Dno forem okrągłych z odpinaną obręczą wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, ścianki wysmarowujemy od wewnątrz niewielką ilością masła. Za pomocą łyżki wykładamy masę czekoladową do forem, wierzch wyrównujemy szpatułką.
Pieczemy 25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasta studzimy na kratce kuchennej. Jeżeli upiekły się z tzw. górką, odkrawamy ją aby powstały równe blaty, a z ciasta odkrojonego przygotowujemy np. bajaderki.

MASA DO PRZEŁOŻENIA TORTU

Schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej i suchej misy miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty, mikser wyłączamy, dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką. Następnie miksujemy zwiększając obroty przez 2 minuty aż masa nieco się zagęści ale nadal będzie puszysta. Mikser wyłączamy, dodajemy serek mascarpone  i wanilię, łączymy za pomocą łyżki. Masa powinna być puszysta. Blaty czekoladowe smarujemy równo dżemem. Następnie przekładamy masą i dekorujemy owocami wg uznania albo tak jak na zdjęciach. Serwujemy ciasto w dniu przygotowania.
 

 

3 komentarze:

  1. twoje zdjęcia przypominaja mi strony z pisma kulinarnego, nazywało się coś na D i H... no nieważne :D Przepis pyszny, sama nie wiem o jakie ciasto poprosić na urodziny i chyba skorzystam!
    zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie najpierw zachwycam się zdjęciami, bo wpada w oko, potem przepisem, bo już czuję smak tego co przygotowałaś, a na końcu mam ochotę to zjeść :) Pysznie dzisiaj mnie nakarmiłaś (nawet samym widokiem) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś czekoladowe ciasto z czerwonym winem - faktycznie, w pierwszej chwili smak zaskakuje, ale mi się bardzo spodobał :)
    Twój tort wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers