Wczoraj pokazywałam Wam pyszne pesto jarmużowo-bazyliowe a dzisiaj dzielę się pomysłem na jego wykorzystanie. Fettuccini z pesto i krewetkami to pomysł na smaczny, lekki i szybki obiad. Całość podajemy lekko skropione oliwą i świeżym sokiem z cytryny. Polecam.
Makaron z pesto jarmużowym i krewetkami
3 niewielkie porcje
ok. 240 g makaronu fettuccine ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
6 świeżych krewetek
pesto jarmużowo-bazyliowe z tego przepisu
sól w płatkach
cytryna pokrojona w ósemki
dobra oliwa
3 ząbki czosnku
łyżka masła
2 liście laurowe
gruby pieprz, opcjonalnie
Do garnka wkładamy świeże krewetki, zalewamy je wodą, solimy, dodajemy liście laurowe, ząbek czosnku. Doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy minutę dłużej aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Natychmiast po ugotownaniu wrzucamy krewetki do pojemnika/garnka z wodą. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku, podsmażamy 2 minuty, aż czosnek zmięknie. Wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, podsmażamy krótko. Nakładamy makaron na talerz tak aby utworzyło się gniazdko. Na wierzch wykładamy ugotowane krewetki, obok ósemkę cytryny. Podajemy z oliwą i solą w płatkach. Smacznego :)
obłędnie podane, pycha :>
OdpowiedzUsuńJakie piękne te krewetki!!
OdpowiedzUsuń