środa, 4 lutego 2015

Fettuccine z pesto i krewetkami

 
Wczoraj pokazywałam Wam pyszne pesto jarmużowo-bazyliowe a dzisiaj dzielę się pomysłem na jego wykorzystanie. Fettuccini z pesto i krewetkami to pomysł na smaczny, lekki i szybki obiad. Całość podajemy lekko skropione oliwą i świeżym sokiem z cytryny. Polecam.

Makaron z pesto jarmużowym i krewetkami
3 niewielkie porcje


ok. 240 g makaronu fettuccine ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
6 świeżych krewetek
pesto jarmużowo-bazyliowe z tego przepisu
sól w płatkach
cytryna pokrojona w ósemki
dobra oliwa
3 ząbki czosnku
łyżka masła
2 liście laurowe
gruby pieprz, opcjonalnie

Do garnka wkładamy świeże krewetki, zalewamy je wodą, solimy, dodajemy liście laurowe, ząbek czosnku. Doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy minutę dłużej aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Natychmiast po ugotownaniu wrzucamy krewetki do pojemnika/garnka z wodą. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku, podsmażamy 2 minuty, aż czosnek zmięknie. Wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, podsmażamy krótko. Nakładamy makaron na talerz tak aby utworzyło się gniazdko. Na wierzch wykładamy ugotowane krewetki, obok ósemkę cytryny. Podajemy z oliwą i solą w płatkach. Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.