link
facebook login BAYADERKA : Fettuccine z pesto i krewetkami

środa, 4 lutego 2015

Fettuccine z pesto i krewetkami

 
Wczoraj pokazywałam Wam pyszne pesto jarmużowo-bazyliowe a dzisiaj dzielę się pomysłem na jego wykorzystanie. Fettuccini z pesto i krewetkami to pomysł na smaczny, lekki i szybki obiad. Całość podajemy lekko skropione oliwą i świeżym sokiem z cytryny. Polecam.

Makaron z pesto jarmużowym i krewetkami
3 niewielkie porcje


ok. 240 g makaronu fettuccine ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
6 świeżych krewetek
pesto jarmużowo-bazyliowe z tego przepisu
sól w płatkach
cytryna pokrojona w ósemki
dobra oliwa
3 ząbki czosnku
łyżka masła
2 liście laurowe
gruby pieprz, opcjonalnie

Do garnka wkładamy świeże krewetki, zalewamy je wodą, solimy, dodajemy liście laurowe, ząbek czosnku. Doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy minutę dłużej aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Natychmiast po ugotownaniu wrzucamy krewetki do pojemnika/garnka z wodą. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku, podsmażamy 2 minuty, aż czosnek zmięknie. Wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, podsmażamy krótko. Nakładamy makaron na talerz tak aby utworzyło się gniazdko. Na wierzch wykładamy ugotowane krewetki, obok ósemkę cytryny. Podajemy z oliwą i solą w płatkach. Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers