link
facebook login BAYADERKA : MAPLE & PECAN CAKE

piątek, 11 marca 2011

MAPLE & PECAN CAKE


Syrop klonowy, pekany, beza i ciasto kruche wspćłtworzą to ekstremalnie słodkie ciasto.
Nie ukrywam: to jest prawdziwa bomba kaloryczna.
Jakby było mało, nasze maple and pecan cake jest z dwóch prostych przyczyn...''podwójne'':)
Po pierwsze, bo jest podwójnie słodkie, co możemy zawdzięczać bezie i obecności syropu klonowego.
No i to drugie: to ciasto jest podwójnie chrupiące. A temu winne -ukrywające się pod pierzynką masy z syropu klonowego orzechy pekana, które, bądź co bądź, nadają pewnego akcentu temu przesłodkiemu ciastu. No i wspomniana już beza...

Coż, ten wypiek jest dobry. Ale  jak dla mnie, przez swą ''przesłodkość'' poprzestaję na jednym kawałku...
Jestem jednak pewna, że znajdą się tacy, którzy...rozpoczną jednym kawałkiem, a reszta, hm...dopowie się sama...:)
 Polecam!:)



Składniki na masę z syropu klonowego:

- 220 g syropu klonowego
-120 g brązowego cukru
- 5 jajek
-4 łyżki masła
-150 g orzechów pekana
- łyżka mąki ziemniaczanej
-odrobina mleka lub słodkiej śmietany
Składniki na ciasto:

-500 g mąki  pszennej
-120g cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-jedno jajko
-6 żółtek
-180 g niesolonego masła

Poza tym:
- beza (około 200-300 g)

Wykonanie:

1. Dzień wcześniej pieczemy bezy według przepisu podanego na tej stronie. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2. Następnego dnia wykonujemy masę z syropu klonowego i orzechów pekana.
Najpierw ubijamy jajka. Delikatnie, najlepiej na średnich obrotach. Po czym dodajemy połowę syropu. Drugą jego cześć łączymy z masłem i podgrzewamy w małym rondelku na wolnym ogniu.
Połączony z jajkami syrop miksujemy (bardzo przydatny okazał się tutaj blender) z mąką ziemniaczaną. Kiedy masło zacznie się już gotować z syropem, wlewamy zmiksowane jajka z resztą składników i, co ważne, dokładnie mieszamy. Na samym końcu, nadal mieszając, dodajemy odrobinę mleka, dla uregulowania konsystencji, ale tylko wtedy, jeżeli masa jest zbyt gęsta. Zestawiamy rondelek z palnika.

3. Teraz czas na kruche ciasto.  Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
Wszystkie wyżej wymienione skladniki łączymy ze soba dokładnie, aby powstała zwarta gładka masa. Formujemy kulę z ciasta i dzielimy na pół.

4. Na standardową formę do pieczenia (24 cm na 30 cm) wykładamy papier do pieczenia i na nim równo rozkładamy pierwszą część ciasta. Pieczemy w stałej temperaturze (pkt. 3) około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Tak samo postępujemy z drugą częścia ciasta.

5. Po upieczeniu dwu blatów ciasta kruchego, studzimy je na kratce. Wystudzony pierwszy blat przekładamy masą z syropu klonowego. Bezę kruszymy, prawie na piasek i tym pokrywamy masę. Na pokruszoną bezę wykładamy masę po raz drugi i na to nakładamy drugi blat ciasta, który pokrywamy masą z syropu a następnie pokruszoną bezą. Gotowe!

Smacznego!:)



2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers