piątek, 11 marca 2011

MAPLE & PECAN CAKE


Syrop klonowy, pekany, beza i ciasto kruche wspćłtworzą to ekstremalnie słodkie ciasto.
Nie ukrywam: to jest prawdziwa bomba kaloryczna.
Jakby było mało, nasze maple and pecan cake jest z dwóch prostych przyczyn...''podwójne'':)
Po pierwsze, bo jest podwójnie słodkie, co możemy zawdzięczać bezie i obecności syropu klonowego.
No i to drugie: to ciasto jest podwójnie chrupiące. A temu winne -ukrywające się pod pierzynką masy z syropu klonowego orzechy pekana, które, bądź co bądź, nadają pewnego akcentu temu przesłodkiemu ciastu. No i wspomniana już beza...

Coż, ten wypiek jest dobry. Ale  jak dla mnie, przez swą ''przesłodkość'' poprzestaję na jednym kawałku...
Jestem jednak pewna, że znajdą się tacy, którzy...rozpoczną jednym kawałkiem, a reszta, hm...dopowie się sama...:)
 Polecam!:)



Składniki na masę z syropu klonowego:

- 220 g syropu klonowego
-120 g brązowego cukru
- 5 jajek
-4 łyżki masła
-150 g orzechów pekana
- łyżka mąki ziemniaczanej
-odrobina mleka lub słodkiej śmietany
Składniki na ciasto:

-500 g mąki  pszennej
-120g cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-jedno jajko
-6 żółtek
-180 g niesolonego masła

Poza tym:
- beza (około 200-300 g)

Wykonanie:

1. Dzień wcześniej pieczemy bezy według przepisu podanego na tej stronie. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2. Następnego dnia wykonujemy masę z syropu klonowego i orzechów pekana.
Najpierw ubijamy jajka. Delikatnie, najlepiej na średnich obrotach. Po czym dodajemy połowę syropu. Drugą jego cześć łączymy z masłem i podgrzewamy w małym rondelku na wolnym ogniu.
Połączony z jajkami syrop miksujemy (bardzo przydatny okazał się tutaj blender) z mąką ziemniaczaną. Kiedy masło zacznie się już gotować z syropem, wlewamy zmiksowane jajka z resztą składników i, co ważne, dokładnie mieszamy. Na samym końcu, nadal mieszając, dodajemy odrobinę mleka, dla uregulowania konsystencji, ale tylko wtedy, jeżeli masa jest zbyt gęsta. Zestawiamy rondelek z palnika.

3. Teraz czas na kruche ciasto.  Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
Wszystkie wyżej wymienione skladniki łączymy ze soba dokładnie, aby powstała zwarta gładka masa. Formujemy kulę z ciasta i dzielimy na pół.

4. Na standardową formę do pieczenia (24 cm na 30 cm) wykładamy papier do pieczenia i na nim równo rozkładamy pierwszą część ciasta. Pieczemy w stałej temperaturze (pkt. 3) około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Tak samo postępujemy z drugą częścia ciasta.

5. Po upieczeniu dwu blatów ciasta kruchego, studzimy je na kratce. Wystudzony pierwszy blat przekładamy masą z syropu klonowego. Bezę kruszymy, prawie na piasek i tym pokrywamy masę. Na pokruszoną bezę wykładamy masę po raz drugi i na to nakładamy drugi blat ciasta, który pokrywamy masą z syropu a następnie pokruszoną bezą. Gotowe!

Smacznego!:)



2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.