wtorek, 29 marca 2011

ROCKY ROAD CZYLI BLOK CZEKOLADOWY Z MARSHMALLOWS


...pierwszy raz jadłam w jednej z londyńskich kawiarni.
Siedząc z koleżanką ze studiów, z kubkiem kawy o smaku orzechowym, ciekawą muzyką w tle, Rocky Road wydawał się...zjawiskowy.
Bardzo czekoladowy, o raczej zbitej konsystencji był dla mnie niczym innym jak nowym ''słodkim'' odkryciem.
 Cóż, smakował mi wtedy wybornie. 

 I tak naprawdę,  potrzebowałam kilku wizyt w kawiarni, aby sobie uświadomić, że ten deser to  tylko kolejne wydanie bloku czekoladowego z dzieciństwa, jakie robiła czasami Mama.
Inne, bo z pianką marshmallows.
Naprawdę nie wiem do dziś dlaczego jej obecność w Rocky Road była dla mnie przez długi czas prawie niezauważalna...Być może dlatego że zdominowała ją czekolada i pokruszone herbatniki, które, niewątpliwie grają tutaj pierwsze skrzypce...:) 


Przepis autorstwa Nigelli Lawson, pochodzi z tej strony.


Prosty szybki, czekoladowy, jak dla mnie  trochę sentymentalny- może spróbujecie???:) 

Składniki:

- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- okolo 100 g pianki marshmallows
- 200 g pokruszonych herbatników (najlepiej najzwyklejszych)
- 3 łyżki jasnego syropu melasowego
- cukier puder do posypania (około 3 łyżek)

Wykonanie:

1. Połamaną w kostkę czekoladę i masło wkładamy do rondelka i na małym ogniu topimy, mieszając. Dodajemy syrop.
Kruszymy herbatniki: albo łamiąc je w rękach dość drobno, albo wkładamy je do woreczka, który zamykamy i wałkiem do ciasta rozkruszamy je ale nie na piasek.

2. Do osobnego małego naczynia odkładamy około 6 łyżek przetopionej czekolady z masłem.
Do reszty czekolady dodajemy pokruszone herbatniki i piankę a następnie mieszamy.
Wykładamy papierem do pieczenia niewielką foremkę, o wymiarach 20x10 cm. I na papier wylewamy całą masę. Łopatką albo dużym, szerokim nożem gładzimy wierzch a następnie wylewamy odłożoną wcześniej czekoladę.

3. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Podajemy pokrojone w kostkę i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Wow cos nowego :) Moze sprobuje, tylko pianki marshmallows z czekolada ? Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. berrypunch, pianka marshallows jest jednym z składników zamieszczonych w oryginalnym przepisie.

    Jeżeli jej nie lubisz, możesz z niej zrezygnować i dodać więcej ciastek albo np. wrzucić bakalie. To już według Twojej wyobraźni i upodobań. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak duża porcja wyjdzie z takiej ilośći składników ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przygotowywalam ten deser w foremce o wymiarach 12cm X 16cm. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.