wtorek, 11 czerwca 2013

Tort kokosowo-wisniowy


Pyszny tort urodzinowy :-)
Masa delikatnie kokosowa w polaczeniu z puszystym biszkoptem i wisniami- niebo dla podniebienia.
Tort nie jest pracochlonny a i jego przygotowanie mozna rozlozyc w czasie. Dzien wczesniej upiec biszkopt, nasaczyc i odstawic dobrze owiniety w folie spozywcza. Zas nastepnego dnia przelozyc blaty dzemem i masa. Tort smakuje wysmienicie wiec bardzo polecam ten przepis.


Tort kokosowo-wisniowy

Składniki na biszkopt ( forma o średnicy 23 cm):

- 4 jajka średniej wielkości
- 100 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki wody
- łyżka octu
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru

Składniki na masę:

500 g mascarpone
600 ml smietanki kremowki
50 g cukru
20 ml likieru Malibu
20 ml soku ananasowego

dodatkowo:

likier do nasaczenia blatow biszkoptowych
ok. 300 g dzemu wisniowego
platki kokosowe (mozna nabyc w wiekszych sklepach lub droga internetowa)
swieze wisnie, ewentualnie czeresnie do dekoracji


I BISZKOPT

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę natłuszczamy olejem i wysypujemy kaszą manną albo nie natłuszczamy a wyścielamy papierem do pieczenia. 
2. Oddzielamy białka od żółtek. Umieszczamy białka w dużej, najlepiej blaszanej misce i ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier, ciągle miksując. Dodajemy po jednym żółtku. 

3. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Odkładamy na papierze do pieczenia na boku. Następnie do ubitych jajek z cukrem powoli wlewamy łyżkę octu rozcieńczoną z 2 łyżkami wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wsypujemy mąkę i na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia, miksujemy składniki. Gotową masę biszkoptową wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20-30 minut, do tzw. ''suchego patyczka''.

4. Po upieczeniu studzimy biszkopt w formie przez pierwsze pół godziny. Po czym nożem oddzielamy ciasto od ścianek formy, odpinamy obrączkę tortownicy i wyjmujemy biszkopt na lniany ręcznik.

II MASA KOKOSOWA

Schlodzona smietanke wlewamy do misy miksera. Miksujemy na najwyzszych obrotach przez 2 minuty, dodajemy stopniowo cukier. W momencie kiedy smietanka sie lekko zagesci, wlewamy likier i sok, bardzo wolnym strumieniem i mieszamy delikatnie. Dodajemy mascarpone, miksujemy na najwyzszych obrotach do polaczenia. Masa powinna byc puszysta, gesta ale nie zbita.

Biszkopt kroimy na trzy rowne blaty. Kazdy nasaczamy likierem, okolo 2 lyzek na blat.
Dolny blat biszkoptowy smarujemy dzemem i na to wykladamy mase. Nastepnie przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynnosc. Na trzeci- ostatni blat wykladamy tylko mase. Na boki tortu zostawiamy mniej wiecej 1/3 masy.

Na patelni, lekko podgrzanej, rumienimy paski kokosowe tak by nabraly pieknego zlotego koloru.
Studzimy je i nastepnie nimi dekorujemy boki tortu. Sam wierzch tort przyozdabiamy wisniami albo, w moim przypadku- z braku owocow, czeresniami.
Smacznego :)

14 komentarzy:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.