czwartek, 11 lutego 2016

Kurczak w sosie borowikowym. Migawki.

 
Moje  zdrowe 'zielone' szalenstwo trwa! Zarazilam nim dziewczynki i kilka kolezanek z pracy. Poza tym bezmiennie brakuje mi czasu na nadrobienie zaleglosci ksiazkowych. Ostatnio sprawdzam zeszyty do poznych godzin nocnych i ogladam film... Marne takie ogladanie, ale to lepsze niz nic.

Juz jutro koniec pierwszej polowy wiosennego trymestru w szkołach angielskim. Woo hoo! Od poniedzialku rozpoczyna sie zasluzona przerwa tygodniowa.
My wylatujemy do Szkocji. Nie mogę się doczekać. Myslami jestem juz w samym sercu Glasgow...
 





 
 
Dzisiaj danie proste- piers kurczaka w pysznym, charakterystycznym sosie borowikowym z dodatkiem wina. I do tego puree z selera, który uwielbiam.
 
 
Kurczak w białym winie i sosie borowikowym

 

20 g suszonych borowików

450 ml bulionu

450 g piersi z kurczaka

400 ml wina + 50 ml wina

2 łyżki creme fraiche

2 łyżki mąki pszennej, do zagęszczenia sosu

Łyżka natki pietruszki

 

dodatkowo:

1 kg selera, ugotowanego w lekko posolnej wodzie
 
 
Noc przed przygotowaniem zalewamy borowiki goraca woda i odstawiamy. Oczyszczona piers kurczaka kroimy na kawalki wielkosci 8 cm. Obtaczamy w niewielkiej ilosci soli, pieprzu, lyzce oliwy. Mieso wrzucamy do miski, zalewamy winem i przykrywamy kawalkiem folii spozywczej i odstawiamy w chlodne miejsce na minimum 4 h.
Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki masla. Wrzucamy na to mieso i odlane z wody borowiki. Obsmazamy mieso az bedzie delikatnie zarumienione. Zalewamy bulionem i dusimy okolo 18 minut. Nastepnie wlewamy 50 ml wina. Dusimy przez 5 minut, dodajemy crème fraiche. Zmniejszamy plomien do minimum. W osobnym naczyniu laczymy make z 4 lyzkami zimnej wody tak aby nie bylo grudek. Wlewamy rozrobiona make na patelnie z miesem, mieszajac. Powinien powstac jednolity lekko brazowy sos. Doprawiamy sos pieprzem i sola.
Z ugotowanego selera przygotowujemy puree.
Wykladamy na talerze puree z selera, na to kawalki miesa z sosem i odrobine posiekanej drobno pietruszki.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.