niedziela, 15 maja 2016

Wiosenna rolada truskawkowa z pralina







Mam dla Was dzisiaj rolade- pyszna i bardzo wiosenna. Powstala na bazie biszkoptu. Nasaczylam ja advocaatem, przelozylam masa mascarpone. Udekorowalam swiezymi truskawkami i domowa pralina.





Rolada truskawkowa z mascarpone

składniki na biszkopt:

5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
65 g mąki pszennej tortowej
80 g cukru pudru

do nasączenia:
3 łyżki alkoholu typu advocaat

składniki na masę:
250 ml słodkiej śmietanki kremowej

250 g włoskiego sera mascarpone

2 łyżki cukru pudru


dodatkowo:

około 4 łyżek gładkiego dżemu truskawkowego

150 g świeżych truskawek

gotowa pralina albo posiekane płatki migdałowe *

 

Przygotowanie:

Białka wlewamy do czystej, suchej misy miksera. Dodajemy niewielką szczyptę soli i miksujemy na średnich obrotach aż białka zwiększą objętość i zmienią kolor na biały. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy aż powstanie sztywna i lśniąca beza.Wyłączamy mikser, wlewamy żółtka, jedno na raz i mieszamy za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dwa razy i wsypujemy do misy miksera. Mieszamy tylko do połączenia używając widelca. Formę do pieczenia o wymiarach 35 cm na 26 cm wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Surowe ciasto biszkoptowe wykładamy na  blaszkę i wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 25 minut i sprawdzamy metodą tzw. ‘’suchego patyczka’’.

Upieczony biszkopt wykładamy na czysty ręcznik kuchenny, nasączamy 3 łyżkami advocaatu. Gorący jeszcze biszkopt zwijamy w rulon. Studzimy i delikatnie rozwijamy.

Przygotowujemy masę.

Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Zwiększamy obroty i nadal miksujemy aż śmietanka stanie się lekko gęsta ale nadal płynna. Dodajemy cukier, miksujemy krótko. Dodajemy ser mascarpone i łączymy ze  śmietanką za pomocą łyżki.  Biszkopt smarujemy dżemem. Dwie trzecie masy wykładamy na nasaczony biszkopt.
 
Na to wykładamy kilka pokrojonych drobno truskawek. Zwijamy biszkopt w roladę. Pozostałą częścią masy dekorujemy wierzch rolady. Posypujemy gotową praliną i dekorujemy połówkami truskawek.
 
Przygotowanie praliny.
Szklanka platkow migdałowych (drobno posiekanych) laczymy na patelni z 1/3 szklanki cukru i 4 lyzkami wody. Calosc podgrzewamy az woda wyparuje, migdaly polacza się z cukrem i nabiorą lekko brązowego koloru.
 
 
 
 


 
 

5 komentarzy:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.