Kolejny przepis na kruche ciasteczka, tym razem o cytrusowym smaku, dekorowane cytrynowym lukrem. Wcześniej pokazywałam te oto gwiazdki cynamonowe, ciastka z Krainy Lodu i kruche ciasteczka dekorowane.
W przygotowaniu dzisiejszych ciasteczek pomagały mi moje córki, które i wycinały, i dekorowały lukrem :-)
Ciasteczka są raczej niewyszukane w smaku ale można je spokojnie przekładać masą, np. kremem cytrynowym aka lemon curd albo domowym gęstym dżemem, albo dekorować lukrem i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis na nie znalazłam w książce Jana Czernikowskiego ''Ciastka, ciasta, ciasteczka''.
Ciastka kruche
ok. 20-25 sztuk
składniki:
200 g mąki pszennej
75 g cukru
75 g masła
1 duże jajko
2 łyżki śmietany kwaśnej, 18 % tł.
niewielka szczypta soli
3/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
dodatkowo:
krem cytrynowy (lemon curd) do przełożenia
lukier, do dekoracji
Przygotowanie:
1. Podane składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy nożem krótko, następnie równie krótko zagniatamy tak aby połączyć je i powstało ciasto spójne ale nadal klejące. Formujemy je w kulę, wkładamy do naczynia, te nakrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Ciasto wykładamy z miski na stolnicę podsypaną mąką. Odrywamy po kawałku, który rozwałkowujemy na ciasto grubości około 5mm i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka (w dowolnym kształcie) wykładamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 10-12 minut. Dekorujemy lukrem albo przekładamy ostudzone kremem/masą i następnie lukrujemy.
W przygotowaniu dzisiejszych ciasteczek pomagały mi moje córki, które i wycinały, i dekorowały lukrem :-)
Ciasteczka są raczej niewyszukane w smaku ale można je spokojnie przekładać masą, np. kremem cytrynowym aka lemon curd albo domowym gęstym dżemem, albo dekorować lukrem i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis na nie znalazłam w książce Jana Czernikowskiego ''Ciastka, ciasta, ciasteczka''.
Ciastka kruche
ok. 20-25 sztuk
składniki:
200 g mąki pszennej
75 g cukru
75 g masła
1 duże jajko
2 łyżki śmietany kwaśnej, 18 % tł.
niewielka szczypta soli
3/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
dodatkowo:
krem cytrynowy (lemon curd) do przełożenia
lukier, do dekoracji
Przygotowanie:
1. Podane składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy nożem krótko, następnie równie krótko zagniatamy tak aby połączyć je i powstało ciasto spójne ale nadal klejące. Formujemy je w kulę, wkładamy do naczynia, te nakrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Ciasto wykładamy z miski na stolnicę podsypaną mąką. Odrywamy po kawałku, który rozwałkowujemy na ciasto grubości około 5mm i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka (w dowolnym kształcie) wykładamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 10-12 minut. Dekorujemy lukrem albo przekładamy ostudzone kremem/masą i następnie lukrujemy.
Wyglądają zachęcająco. Uwielbiam kruche ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! Uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńTakie ciastka to można zajadać i zajadać. Muszę powiedzieć, że przepis jest naprawdę wyśmienity. Ogólnie takie ciasteczka dobrze smakują z herbatką w mroźne zimowe wieczory są jak znalazł. Dodatkowo muszę powiedzieć, że sam wykorzystam niedługo ten pomysł. Dzięki i naprawdę bardzo apetycznie to wygląda pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLubię piec ciasteczka na święta, można się zajadać nimi jeszcze przed świętami, obdarować kogoś, powiesić na choince. Wachlarz możliowści :)
OdpowiedzUsuń