Pokazywałam niedawno te oto pierniczki nadziewane krówkami, które uwielbiają moje dziewczynki.
Dzisiejszy przepis to pierniczki wycięte w kształcie serca, które wyglądają pięknie i też bardzo dobrze smakują.
Przepis na serduszka nawiązuje do wspomnianych pierniczków z krówką- ciasto przygotowuje się w prawie identyczny sposób, ale w przypadku serduszek, pomijamy nadzienie a po upieczeniu lukrujemy.
Zachęcam do wypróbowania jako że pierniczki są bardzo szybkie, miękkie od razu po upieczeniu i bardzo smaczne :)
Pierniczki szybkie
składniki na około 24 sztuki
przepis pochodzi z tej strony
składniki:
85 g melasy
180 g brązowego cukru
440 g mąki pszennej
220 g masła niesolonego
łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder
kilka łyżek wody gorącej
rozkłócone jajko
Przygotowanie:
Składniki suche przesiewamy a następnie łączymy z jajkami, miękkim masłem, melasą, cukrem, aromatem. Zagniatamy gładkie ciasto tak by z łatwością uformować kulę.
Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cieńki placek grubości około 5mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy serduszka. Powinniśmy otrzymać około 40-50 sztuk. Każde serduszko smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ciastka około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, program góra-dół. Z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody ucieramy lukier. Lukrujemy pierniczki po lekkim przestudzeniu i wkładamy do puszki.
Ummm, mniam, mniam. Mogę się oblizać. Pyszne te pierniczki :)
OdpowiedzUsuńSzybko, szybko! Do kuchni!!! Piec je!!! :D
OdpowiedzUsuńPrezentują się znakomicie i za pewnie równie pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńMam też przepis na szybkie pierniczki, można je zrobić nawet w Wigilię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń