link
facebook login BAYADERKA : Kruche ciasteczka waniliowe

wtorek, 9 grudnia 2014

Kruche ciasteczka waniliowe


Jeżeli spodobał Wam się przepis na te niezwykłe ciasteczka z Krainy Lodu, te ciasteczka waniliowe również przypadną Wam do gustu a Wasze dzieci będą miały zapewnione godziny zabawy przy dekoracji ciastek :-)
Ciasteczka są kruche i maślane, o lekkim posmaku waniliowym. Do dekoracji wykorzystałam lukier królewski i kilka rodzajów posypki oraz barwniki spożywcze w żelu.
Zachęcam do upieczenia własnych ciasteczek :-)

Świąteczne ciasteczka waniliowe
około 30 sztuk, różnej wielkości

składniki:

300 g mąki pszennej, przesianej z łyżeczką proszku do pieczenia
70 g cukru
40 g kwaśnej śmietany, 18 % tł.
120 g masła
30 g smalcu
Szczypta soli, niewielka
3 żółtka
łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu

dodatkowo:
1,5 szklanki cukru pudru
białko, ok. 30 g
barwnik w żelu o nast. kolorach: różowy, niebieski, fioletowy, czerwony
posypka cukrowa, perłowa, w różnych kolorach i kształtach

Przygotowanie:

Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto jednolite. Ciasto będzie się nieco lepić ale takie ma być.  Formujemy je w kulę i owijamy folią spożywcza a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wyjmujemy i dzielimy na mniejsze części tak aby łatwiej było nam je rozwałkować. Przed rozwałkowaniem posypujemy stolnicę mąka. Wycinamy ciasteczka. I tak aby ciastka nie łamały się po upieczeniu i przy dekoracji, należy ciasto rozwałkować, przy większych ciatkach, na grubość około 8-10 mm, przy mniejszych ciasteczkach wystarczy cieńsze ciasto. Aby ciastka idealnie byly wykrojone i odchodzily od foremki, należy tę podsypać odrobiną mąki. Ciastka wycięte wykładamy na formę do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Celsjusza. Pieczemy ciastka do koloru jasny brąz. Następnie całkowicie wykładamy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy lukier  poprzez dokładne ucieranie składników tak aby był gładki i pozbawiony grudek. Nim dekorujemy ciastka. Lukier będzie dosyć szybko twardniał dlatego dekorujemy je posypką natychmiast po polukrowaniu. Odkładamy ciastka ozdobione na talerz a następnie przechowujemy w puszce szczelnie zamkniętej.

 

4 komentarze:

  1. piękne i z całą pewnością pyszne... tylko czy doczekają świąt? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają cudownie. Aż oczu nie można od nich oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Podanie i wykonanie ciasteczek wygląda prześlicznie. Na świątecznym stole jako dekoracja naprawdę nie jeden by się powstydził je postawić. Na choinkę ,też fajna sprawa. Kiedyś z rodzicami też robiłem ciastka ,ale takie piękne jak te niestety nie udało mi się zrobić. Gratuluję i pozdrawiam. Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers