link
facebook login BAYADERKA : Pesto jarmużowo-bazyliowe

wtorek, 3 lutego 2015

Pesto jarmużowo-bazyliowe

Dzielę się dzisiaj z Wami wspaniałym pesto jarmużowo-bazyliowym, który może okazać się dobrym dodatkiem do makaronu, kanapek, mięsa, pizzy itd.
Pesto pełne samych dobroci ;-) Znajdziecie w nim pełen witamin jarmuż, świeżą bazylię, orzeszki piniowe, sól w płatach, dobrej jakości oliwę i pieprz ziołowy. Pesto godne wypróbowania.

Pesto jarmużowo-bazyliowe

składniki na jeden mały słoiczek:

80 g jarmużu
100 g orzeszków pini
ok. 45 ml dobrej oliwy z oliwek
odrobina soli w płatkach
30 g świeżej bazylii
odrobina pieprzu ziołowego

Przygotowanie:
Jarmuż, bazylię myjemy. Suszymy na ręczniku kuchennym. Pozbywamy się łodyżek jarmużu, przekładamy listki jarmużu i bazylii na deseczkę do krojenia i siekamy drobno. Posiekaną zieleninę przekładamy do pojemnika o wysokich ściankach i miksujemy za pomocą blendera- żyrafy. Dodajemy oliwę, orzeszki i miksujemy tak aby składniki miały konsystencję puree. Dodajemy sól do smaku, pieprz ziołowy. Miksujemy ponownie do połączenia i przekładamy gotowe do słoiczka a ten zamykamy. Pesto przechowujemy do maksymalnie 10 dni w lodówce. Smacznego :)

 

2 komentarze:

  1. Kolor piękny, pesto pewnie równie smaczne chociaż nie dla mnie - bazylia to zdecydowanie nie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie z bazylią ostatnio, chyba przez to, że zdecydowanie z nią przesadziłam "przebazyliowując" jajecznicę. Ale myślę, że takie kolorowe pesto jest dobrym pomysłem, tym bardziej, że można je trzymać aż 10 dni w lodówce - czas w Warszawie płynie zdecydowanie za szybko (co tam płynie - leci!).

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers