wtorek, 8 marca 2011

BEZIKI Z GANACHE


Beziki, które przełożyłam ganache,czyli masą czekoladową połączoną ze śmietaną, od razu nabrały innego charakteru.
Sa nadal delikatne. Ale chrupiące tylko od zewnątrz, a ze środka ciągnie się masa jak i sama beza.
Mają w sobie dużo wdzięku i nikt by nie powiedział, że ich wykonanie jest bardzo proste.
Wiec dlaczego by tak nie zrobić takich bezików z ganache, kiedy już w drodze do nas jadą nieco niespodziewani goście?...

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki i przepis na beziki znajdziecie na tej stronie.

Składniki na ganache:

- 200 g gorzkiej czekolady
-100 g białej czekolady
-3 łyżki śmietany kremówki (30 % tluszczu).

Wykonanie:

1. Z przepisu zamieszczonego  tutaj  pieczemy beziki.

2. Wykonanie masy czekoladowej (ganache) jest bardzo proste.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady (wcześniej łamiąc je na kostki). Następnie dodajemy do tego śmietanę i przez caly czas mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.

3. Roztopioną czekoladę dokładnie mieszamy z śmietaną i od razu zdejmujemy z palnika. Pozwalamy jej stygnąć przez około godzinę. Po czym przekładamy od ''wewnątrz''beziki i łączymy tak ze sobą jak na zdjęciu wyżej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.