Są naprawdę malutkie. Są chrupiące i bardzo słodkie. Taka mini wersja bezów. I chociaż miałam z nimi dużo pracy przy wyciskaniu na pergamin, po schrupaniu kilku bezików, nie pamiętałam już tego:)
Przyznaję, nieco pracochłonne. Ale może warto spróbować?
Przepis pochodzi z książki ''Good Home Baking'' Diany Peacock.
Serdecznie polecam!:)
Składniki:
-2 duże jajka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, przesianej przed połączeniem z resztą składników
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wykładamy pergaminem dwie formy do pieczenia.
2. Ubijamy białka na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal miksujemy. Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę kukurydzianą. Miksujemy aż nasza beza będzie z lekkim połyskiem i całkowicie sztywna.
3. łyżką lub nożem napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę powstałą beza. Używamy koncówki, która ma bardzo proste zakończenie: mała dziurke (tak na marginesie, wykorzystuje się ją przy wszelkich dekoracjach z literami w roli glównej i nie tylko). Na pergamin wyciskamy beziki i odstawiamy niewielki odstęp.
4. Pieczemy przez 30 minut albo tak długo aż beziki będą chrupiące.
5. Studzimy je na rozwiniętym pergaminie.
Smacznego!:)
Bajaderko, czy w przepisie chodzi o mąkę czy skrobie kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńO taką jak na tym zdjęciu:
Usuńhttp://www.naturalnaspizarnia.pl/pl/p/Maka-ziemniaczana-BIO-500g-Bio-Planet/942
A czy w skład mąki ziemniaczanej nie wchodzi skrobia ziemniaczana? O ile wiem nazewnictwo można stosować tutaj zamiennie. Pozdrawiam.
W przepisie jest podana mąka kukurydziana, to raczej bliżej jej do pszennej niż ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńAnonimie, chodzi o mąkę ziemniaczaną, już poprawiam :-)
Usuń