link
facebook login BAYADERKA : Tort Mocha

sobota, 19 stycznia 2013

Tort Mocha


Tort Mocha czyli niewielki tort czekoladowo-kawowy. Ciasto czekoladowe w niczym nie przypomina biszkoptu. Jest dosyc wilgotne i miekkie. Mozna tutaj wyczuc delikatny posmak syropu zlocistego. Ciasto mozna upiec na kilka dni z wyprzedzeniem jako ze bardzo dlugo zachowuje swa swiezosc. Dobrze nasaczone blaty czekoladowego ciasta przelozylam masa, ktora powstala na drodze polaczenia bitej smietany z mocna kawa i rozpuszczona biala czekolada. Przepis na ten latwy ale efektowny tort znalazlam w ksiazce ''The Best Ever Chocolate''.



Tort Mocha
Mocha Layer Cake, pochodzi z ksiazki The Best Ever Chocolate, Parragon Book,
przepis zmodyfikowany


skladniki na 2 blaty *, na forme o sr. 22 cm:

300 g maki
lyzeczka proszku do pieczenia
6 lyzek kakao holenderskiego albo 60 g  kakao typu Nesquik
150 g cukru
3 jajka
3 lyzki syropu zlocistego
150 ml mleka
150 ml oleju

likier czekoladowy/ kawowy do nasaczenia blatow

Forme okragla z odpinana obrecza natluszczamy na bokach, od wewnatrz. Dno formy wykladamy papierem do pieczenia, boki papieru wypuszczamy poza dno i zapinamy obrecz.
Make przesiewamy z proszkiem i kakao. Wsypujemy do miski. Robimy dolek i do dolka wbijamy jajka, dodajemy syrop, cukier, mleko i olej. Mieszamy szpatulka do polaczenia skladnikow. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy forme na srodkowa polke do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasto okolo 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu studzimy w formie, nastepnie odpinamy obrecz, ciasto wyjmujemy i studzimy calkowicie. Po calkowitym wystudzeniu odkrawamy tzw. gorke, kroimy ciasto na dwa blaty.
Powtarzamy pieczenie ciasta jeszcze raz aby razem otrzymac cztery blaty. Kazdy z blatow nasaczamy dobrym likierem czekoladowym.
Ciasto mozna upiec na okolo 3 dni z wyprzedzeniem i owinac dokladnie w folie spozywcza, nie utraci ono na swiezosci.

skladniki na mase:
okolo 650 ml smietanki kremowki, min. 30 % tluszczu (moze byc wiecej)
2 lyzki cukru pudru
140 g bialej czekolady, polamanej w kosteczke
1 lyzka dobrej kawy rozpuszczalnej
1 lyzka wrzacej wody
2 lyzki mleka

Czekolade wkladamy do zaroodpornego garneczka i laczymy z mlekiem. Wstawiamy garneczek do mikrofalowki i na sredniej mocy podgrzewamy okolo 60-80 sekund az czekolada sie rozpusci ale nie zagotuje. Czekolade mieszamy aby byla gladka i studzimy lekko.
Smietanke, mocno schlodzona, ubijamy na maksymalnych obrotach okolo 1-2 minut, dodajemy cukier puder i zaparzona kawe,miksujemy krotko. Smietanke miksujemy na wolniejszych obrotach dodajemy czekolade lekko przestudzona i miksujemy skladniki na mase az bedzie sztywna ale nie mazista (nie bedzie przypominac konsystencja masla).
Masa przekladamy blaty, nakladamy jeden na drugi. Dosyc cienka warstwe masy nakladamy dokola tortu, nastepnie reszta masy dekorujemy tort. Przygotowany tort wstawiamy na min. 2 h do lodowki, po czym podajemy. Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. ozdobny jednokolorowy minimalizm jest piękny

    OdpowiedzUsuń
  2. wspanialy, gdyby nie dieta to juz bylabym u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby skromnie, a naprawdę efektownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prosty a pewnie nieziemsko pyszny! lubię takie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjecia! Tort rewelacja, chętnie bym wpadla na kawałeczek:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ty jesteś zdolna kobieto! Przepyszność :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko, Twój tort wygląda prześlicznie! jestem dopiero co po śniadaniu, i mam wielką ochotę na kawałek takiego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jest bardzo efektowny, piękne zdjęcia jak zawsze:) a kiedy książka bo na pewno nabędę :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal pracuje nad ksiazka, chcialabym aby byla piekna i dopieta na ostatni guzik :) Jak tylko bede wiedziec, dam znac. Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Dziekuje Wam za te bardzo mile komentarze :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszko, jak zawsze zdjęcia piękne. Cieszę się na wieść o książce, trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort wygląda naprawde wspaniale, aż chce się sięgnąć po kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brak mi słów, pięknie wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  13. Proszę taki na czwartek, na urodziny;).

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam tego torta z tej samej książki, dostałam ją w prezencie od męża:-). Mój oczywiście nie wyglądał tak pięknie i dostojnie jak Twój:-). Przepiękne zdjęcia a tort w smaku jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, ja nie moglam sie oderwac od samego tortu a za kremowymi ciastami generalnie nigdy nie przepadalam. To pierwszy przepis z tej ksiazki ale zdecydowanie nie ostatni :) dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  15. Beautiful! I like your blog so much... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jak zwykle cudowne zdjęcie:) pięknie wygąda..zachęca do skuszenia się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. o rany jaki piękny!!! właśnie wstałam i z chęcią zjadłabym go na śniadanie!!! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny i pięknie ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się niczym dzieło sztuki! bajeczny <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Na ten tort mogłabym patrzeć godzinami, nie zjadłabym, jest tak piękny...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda fantastycznie. Oj skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. I love your pictures. So nice. Great work.:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Agnieszko, przepiękny tort.

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękne zdjęcia i cudowna dekoracja tortu!

    OdpowiedzUsuń
  25. No i teraz będę siedzieć całą niedzielę i podziwiać-ten tort jest fantastyczny!Zapisałam już kilka Twoich przepisów,ale mąż się odchudza i teraz nie chcę go kusić takimi pysznościami:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tort jest piękny, gratuluje talentu. Jakiej końcówki Pani użyła do zrobienia tych różyczek?
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  27. Spróbuj malej otwartej gwiazdki np. Wilton 22
    Powinno wyjsc cos w tym stylu

    OdpowiedzUsuń
  28. A ile mniej wiecej trzeba tego likieru do nasaczenia 1 blatu?

    OdpowiedzUsuń
  29. Prosze powiedziec czy masy wystarczy na pokrycie całego tortu w różyczki takie jak na zdjeciu?
    Dziękuję z góry za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers