link
facebook login BAYADERKA : Sernik z owocami i galaretka/ Frozen fruit and jelly cheesecake

sobota, 26 stycznia 2013

Sernik z owocami i galaretka/ Frozen fruit and jelly cheesecake


Sernik o smaku smietankowym i na nim owoce mrozone w galaretce truskawkowej.
Warstwa serowa jest delikatna, lekko mazista, nieprzesadnie slodka i w ten sposob swietnie wspolgra z owocami zatopionymi w galaretce. Nie bede wiecej rekomendowac, sprobujcie sami :)


Sernik smietankowy z owocami i galaretka
skladniki na forme o srednicy 22 cm i wys. 10 cm

warstwa serowa:

350 g serka kremowego typu Philadelphia
550-600 g twarogu tlustego
torebka budyniu smietankowego (o wadze 35 g)
180 g cukru
lyzka skorki z pomaranczy
sok wycisniety z polowy cytryny
lyzeczka ekstraktu waniliowego  
4 jajka
jedno bialko
malenka szczypta soli

galaretka z owocami:
500 g mrozonych owocow: porzeczka, wisnia, czeresnia, maliny itp.
2 torebki galaretki o smaku truskawkowym lub wisniowym
650 ml wody

Ser i cukier blenderujemy na gladka mase. Dodajemy sok z cytryny, skorke z pomaranczy, szczypte soli, ekstrakt. Mase przekladamy do misy miksera i mieszamy okolo 2 minut do polaczenia wymienionych skladnikow. Nastepnie wsypujemy do masy budyn. Miksujemy dokladnie okolo minuty. Wbijamy dwa jajka i bialko i miksujemy okolo 30-45 sekund. Nastepnie wbijamy dwa pozostale jajka i miksujemy znowu okolo 30-45 sekund. Masa bedzie biala i oczywiscie, idealnie jednolita.
Sernik pieczemy w kapieli wodnej. Dlatego przygotowujemy forme do ktorej wlejemy mase i forme prostokatna, w ktorej umiescimy nasza forme z sernikiem.
Dno okraglej formy wykladamy papierem do pieczenia, wypuszczamy jego kawalek poza dno i zamykamy obrecz formy. Wnetrze obreczy natluszczamy maslem. Na zewnatrz otulamy forme folia aluminiowa, im lepsza jej jakosc tym korzystniej dla naszego sernika- nie nasiaknie on woda podczas pieczenia. 
Najlepiej jest owinac forme okolo 2-3 warstwami folii. Do tak przygotowanej formy wlewamy mase serowa. Forme wkladamy do formy prostokatnej. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni Celsjusza. W czajniku zagotowujemy wode, w takiej ilosci jakiej bedziemy potrzebowac aby zalac forme prostokatna do polowy jej wysokosci. Wode goraca wlewamy do prostokatnej formy. Sernik wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 1h i 20 minut. Po tym czasie wierzch sernika bedzie sciety a kiedy wstrzasniemy delikatnie forma, sernik bedzie spojny. Formy wykladamy z piekarnika i te okragla wyjmujemy na kratke i studzimy okolo godziny w temp. pokojowej, nastepnie min. 12 h w lodowce.
Po tym czasie przygotowujemy owoce i galaretke. Owoce aranzujemy w dowolny sposob na wierzchu sernika (oczywiscie nie zdejmujemy z formy obreczy!). 
Zagotowujemy 650 ml wody i laczymy z dwiema torebkami galaretki, mieszamy energicznie, do polaczenia proszku z woda. Studzimy tak aby galaretka delikatnie stezala. Tezejaca galaretka zalewamy owoce.  Sernik wstawiamy do lodowki na kilka godzin, tzn. do momentu kiedy galaretka calkowicie stezeje, po czym serwujemy. Sernik mozna podawac z kleksem bitej smietany albo sosem czekoladowym. Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Jaki wysoki! kojarzy mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bomba! Wygląda znakomicie no i faktycznie kojarzy się z ciepłymi dniami pełnymi owoców i słońca. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki sernik kojarzy się tylko z latem i upalnym popołudniem ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytając powyższe skojarzenia mam jeszcze większą ochotę na ten sernik ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę o kawałek do mojej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny sernik i na pewno bardzo smaczny. Wszystkie twoje przepisy są bardzo apetyczne, a zdjęcia są prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie, zdjęcia są bardzo ładne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie. Zasadniczo galaretka kojarzy mi się z sernikami na zimno, dlatego z przyjemnością wypróbowałabym Twoje połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers