Sernik o smaku smietankowym i na nim owoce mrozone w galaretce truskawkowej.
Warstwa serowa jest delikatna, lekko mazista, nieprzesadnie slodka i w ten sposob swietnie wspolgra z owocami zatopionymi w galaretce. Nie bede wiecej rekomendowac, sprobujcie sami :)
Sernik smietankowy z owocami i galaretka
skladniki na forme o srednicy 22 cm i wys. 10 cm
warstwa serowa:
350 g serka kremowego typu Philadelphia
550-600 g twarogu tlustego
torebka budyniu smietankowego (o wadze 35 g)
180 g cukru
lyzka skorki z pomaranczy
sok wycisniety z polowy cytryny
lyzeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
jedno bialko
malenka szczypta soli
galaretka z owocami:
500 g mrozonych owocow: porzeczka, wisnia, czeresnia, maliny itp.
2 torebki galaretki o smaku truskawkowym lub wisniowym
650 ml wody
Ser i cukier blenderujemy na gladka mase. Dodajemy sok z cytryny, skorke z pomaranczy, szczypte soli, ekstrakt. Mase przekladamy do misy miksera i mieszamy okolo 2 minut do polaczenia wymienionych skladnikow. Nastepnie wsypujemy do masy budyn. Miksujemy dokladnie okolo minuty. Wbijamy dwa jajka i bialko i miksujemy okolo 30-45 sekund. Nastepnie wbijamy dwa pozostale jajka i miksujemy znowu okolo 30-45 sekund. Masa bedzie biala i oczywiscie, idealnie jednolita.
Sernik pieczemy w kapieli wodnej. Dlatego przygotowujemy forme do ktorej wlejemy mase i forme prostokatna, w ktorej umiescimy nasza forme z sernikiem.
Sernik pieczemy w kapieli wodnej. Dlatego przygotowujemy forme do ktorej wlejemy mase i forme prostokatna, w ktorej umiescimy nasza forme z sernikiem.
Dno okraglej formy wykladamy papierem do pieczenia, wypuszczamy jego kawalek poza dno i zamykamy obrecz formy. Wnetrze obreczy natluszczamy maslem. Na zewnatrz otulamy forme folia aluminiowa, im lepsza jej jakosc tym korzystniej dla naszego sernika- nie nasiaknie on woda podczas pieczenia.
Najlepiej jest owinac forme okolo 2-3 warstwami folii. Do tak przygotowanej formy wlewamy mase serowa. Forme wkladamy do formy prostokatnej. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni Celsjusza. W czajniku zagotowujemy wode, w takiej ilosci jakiej bedziemy potrzebowac aby zalac forme prostokatna do polowy jej wysokosci. Wode goraca wlewamy do prostokatnej formy. Sernik wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 1h i 20 minut. Po tym czasie wierzch sernika bedzie sciety a kiedy wstrzasniemy delikatnie forma, sernik bedzie spojny. Formy wykladamy z piekarnika i te okragla wyjmujemy na kratke i studzimy okolo godziny w temp. pokojowej, nastepnie min. 12 h w lodowce.
Po tym czasie przygotowujemy owoce i galaretke. Owoce aranzujemy w dowolny sposob na wierzchu sernika (oczywiscie nie zdejmujemy z formy obreczy!).
Zagotowujemy 650 ml wody i laczymy z dwiema torebkami galaretki, mieszamy energicznie, do polaczenia proszku z woda. Studzimy tak aby galaretka delikatnie stezala. Tezejaca galaretka zalewamy owoce. Sernik wstawiamy do lodowki na kilka godzin, tzn. do momentu kiedy galaretka calkowicie stezeje, po czym serwujemy. Sernik mozna podawac z kleksem bitej smietany albo sosem czekoladowym. Smacznego :)
Jaki wysoki! kojarzy mi się z wakacjami :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! Wygląda znakomicie no i faktycznie kojarzy się z ciepłymi dniami pełnymi owoców i słońca. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco:-)
OdpowiedzUsuńtaki sernik kojarzy się tylko z latem i upalnym popołudniem ;D
OdpowiedzUsuńCzytając powyższe skojarzenia mam jeszcze większą ochotę na ten sernik ;p
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek do mojej kawy.
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i na pewno bardzo smaczny. Wszystkie twoje przepisy są bardzo apetyczne, a zdjęcia są prześliczne!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny... :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, zdjęcia są bardzo ładne:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Zasadniczo galaretka kojarzy mi się z sernikami na zimno, dlatego z przyjemnością wypróbowałabym Twoje połączenie :)
OdpowiedzUsuń