Ten sernik ma niebianski smak! Jest przepyszny, po prostu.
Przygotowalam go juz kilka razy i zawsze sie udaje. Ten sernik nie opada i nie pojawiaja sie zadne pekniecia. Sama masa serowa ma delikatna, kremowa konsystencje i swietnie kontrastuje z czekolada i jagodami.
Do sernikow na pewno powroce bo wypracowalam na nie swoja temperature pieczenia.
A co do tego sernika, jestem przekonana, ze tez bedziecie sie nim zachwycac:-)
Sernik z jagodami i kawalkami czekolady
na forme o srednicy 23/24 cm
na spod:
250 g ciasteczek z kawalkami czekolady albo digestive
50 g orzechow wloskich
25 g kakao holenderskiego
lyzka cukru (opcjonalnie)
85 g masla niesolonego
na mase:
500 g kremowego serka np. Philadelphia
500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
397 g mleka słodzonego skondensowanego tj. cala puszka
2 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
lyzka swiezo wycisnietego soku z cytryny
130-150 g swiezych jagod
150 g czekolady, drobno posiekanej
5 jajek
do dekoracji:
150-200 g swiezych jagod
Wazne: Najlepiej bedzie jezeli upieczemy ten sernik na minimum 24 h przed degustacja.
Bardzo, bardzo wazne: wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
Potrzebna nam bedzie forma okragla o srednicy 23-24 cm i forma prostokatna, do ktorej nalejemy przed samym pieczeniem wody i w ktorej bedzie trzeba umiescic forme z masa serowa (tak aby sernik wyszedl nam prosty jak stol)
Przygotowujemy spod: ciasteczka rozdrabniamy w rekach, podobnie orzechy i wrzucamy je do miski.
Maslo rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do miski z ciasteczkami. Dodajemy kakao i ew. lyzke cukru i wrzucamy wszystkie skladniki na spod do food processora i dokladnie laczymy.
Przygotowujemy forme do pieczenia. Otwieramy obracz. Dno formy, najlepiej o srednicy 23/24 cm, wykladamy papierem do pieczenia i wypuszczamy papier na zewnatrz. Zamykamy obracz. Folia aluminiowa opatulamy dno i obracz formy tak aby zabezpieczyc sernik przed namoknieciem podczas kapieli wodnej. Robimy to bardzo dokladnie, najlepiej nalozyc kilka warstw folii.
Masa ciasteczkowa wylepiamy dno formy i boki mniej wiecej do 4/5 wysokosci. Po czym wkladamy ja do lodowki na min. 10 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
Przygotowujemy mase serowa: serek kremowy laczymy z twarogiem i mlekiem skondensowanym w duzym naczyniu. Nastepnie dodajemy aromat, sok z cytryny. Miksujemy do polaczenia. Po czym wbijamy jajka. Miksujemy jak najkrocej, ok. 1-2 minuty tak aby tylko jajka polaczyly sie z masa (nadmierne miksowanie masy z jajkami moze spowodowac opadanie sernika i pekniecia podczas pieczenia). Na samym koncu dodajemy jagody i posiekana czekolade. Mozna te ostatnie skladniki polaczyc z masa serowa za pomoca szpatulki.
Wlewamy mase do przygotowanej formy.
Nastepnie wkladamy forme z masa serowa do drugiej, prostokatnej formy.
Zagotowujemy w czajniku tyle wody, aby wypelnila mniej wiecej 1/2 wysokosci prostokatnej formy.
Wlewamy goraca wode do formy prostokatnej do polowy wys.
Pieczemy okolo 90 minut. Nie sprawdzamy sernika metoda patyczka bo sernik to nie ciasto a deser, ktore tezeje pod wplywem niskiej temperatury. Sernika nie przesuszamy. Za kazdym razem pieke serniki w 150 stopniach i dokladnie po 90 minutach wylaczam piekarnik, nastepnie sernik wyjmuje od razu, czekam az nieco przestygnie i wkladam do lodowki na cala noc a najlepiej na 24h.
Podaje ze swiezymi owocami.
wyglada wspaniale, poczatkowo myslalam ze to czarne porzeczki,a tu niespodzianka.
OdpowiedzUsuńobcykalam juz twarog u nas na wsi wiec bede robic:)
Wygląda obłędnie...
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńTylko poradzić sobie z przygotowaniem..
Sernika z jagodami jeszcze nie jadłyśmy, teraz jest okazja aby wypróbować Twój przepis :-) Piękne zdjecia...
OdpowiedzUsuńO kurcze, to juz drugie ciasto z jagodami, jakie dzisiaj ogladam - zapisuje mrozone jagody na mojej liscie zakupow na przyszly tydzien i robie na bank ;))
OdpowiedzUsuńOla,
OdpowiedzUsuńdziekuje i powodzenia.
Angie,
bardzo dziekuje:-)
Ado,
to wcale nie jest takie trudne. Nie takie sernik straszny jak go ludzie maluja:-)
Aga i Kaja,
sprobujcie, jest pyszny. Powodzenia!
Miss Coco,
mysle ze nie ryzykowalabym z jagodami mrozonymi- jest w nich za duzo wody, to wplynie na smak i konsystencje.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie!:-)
zdjecia sa takie apetyczne!!! pycha sernik:)
OdpowiedzUsuńAleż dzisiaj jagodowy dzień. Gdzie nie popatrzę tam coś jagodowego. A sernik jagodowy chodzi za mną od tygodnia.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że słodycze nie odchudzają :/ Piękny sernik! I zdjęcia, i wszystko :)
OdpowiedzUsuńehhh tylko skad teraz świeże jagody ? :(
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i po prostu cudne zdjęcia! Będę tu zaglądać częściej, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW tym serniku zawarłaś chyba wszystko co najpyszniejsze;) Wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńJaką Ty masz piękną tacę!!!!
OdpowiedzUsuńJak uwielbiam serniki tak dzisiaj zostaję i zachwycam się właśnie nią :)))
Agnieszka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny jest ten sernik! Z jagodami,czekoladą -coś pysznego! Jak ja kocham serniki, a takiego to jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę to kiedyś nadrobić.
OdpowiedzUsuńCUDOWNY! :)
Również takiego sernika jeszcze nie robiłam, a to ulubione ciasto w moim domu. Chyba na weekend się pokuszę i też upiekę, polecam twarożek sernikowy Pilos z Lidla, zawsze się u mnie sprawdza, jagód świeżych trzeba będzie tylko poszukać
OdpowiedzUsuńoh boże, aż żałuję, że jestem na diecie! wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńI'm so sorry this is in English, but I just wanted to tell you how beautiful this is! I am drooling! I am also featuring this post in today's Friday Food Fetish roundup (with a link-back and attribution), but please let me know if you have any objections. It's a pleasure to be following your creations…
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za ten sernik, ale mam problem-w opisie wykonania jest zdanie "Po czym wbijamy jajka i dodajemy mąkę" A w składnikach na masę nie widzę mąki, czy coś przeoczyłam? Bo jeśli faktycznie jest mąka to ile?
OdpowiedzUsuńJuz poprawiam, make pomijamy. Sernik bez maki jest delikatniejszy. Powodzenia!
OdpowiedzUsuńchyba jednak nie zostało poprawione bo dalej opis wprowadza zamieszanie podając mąkę
UsuńOpis został poprawiony. Dziękuję za uwagę :)
UsuńMoja wdzieczność za tak szybką odpowiedż nie ma granic, albowiem spód już zmiksowany , i rozwiały sie moje dylematy. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńTen sernik jest obłędny!
OdpowiedzUsuńNie mówiąc już nic oczywiście o zdjęciach!
Połączenie sera i jagód to jedno z moich ulubionych. Jest następny w kolejności gdy tylko przybędzie nowa dostawa twarogu z polski;)
serdeczności:))
Ten sernik wprawia mnie w niekończący się zachwyt. Osobiście nie przepadam za tym typem z kremowymi serkami, ale ten wygląda tak cudownie, że chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńnie mogę się powstrzymać, ale pierwsze, co przychodzi mi do głowy na widok tego sernika, to infantylne 'om nom nom' :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :)) ciekawe czy mi wyjdzie :/ Przepiekna porcelana btw!!!
OdpowiedzUsuńza pieczenie chcę się zabrać jutro, tylko... tak dla pewności - mleko skondensowane słodzone?
OdpowiedzUsuńtrafiłam na bloga przypadkiem ostatnio i zaczynam coraz częściej zaglądać, piękne zdjęcia i dużo inspiracji, pozdrawiam :)
Joas,
UsuńTak,mleko skondensowane slodzone.
Dziekuje i pozdrawiam.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńzachwycił mnie ten sernik na zdjęciu i chciałabym spróbować go zrobić, mam tylko pytanie - w przepisie nie ma mowy o cukrze. Czy do sernika w ogóle się go nie dodaje?
W komentarzach trafiłam na informację, że mleko ma być słodzone. A jeśli dodam niesłodzonego, to ile całość dosłodzić?
Dziękuję,
Marta
Witam, do tego sernika dodaję mleka słodzonego skondensowanego.
UsuńNie wiem dokładnie ile trzeba by cukru jeżeli zrezygnujemy z mleka słodzonego, ale zwykle na 1 kg sera twarogowego, tak jak i w tym przepisie, dodaję 180 g. Dobrze jest ''wyczuć'' masę przed pieczeniem. Powodzenia.
Jeszcze jedna uwaga, jeżeli zrezygnujemy z mleka słodzonego, należy je czymś zastąpić. Nie wiem, co dokładnie Pani planuje zrobić, ale radziłabym trzymać się przepisu aby nie być rozczarowanym :) Pozdrawiam.
Usuń