link
facebook login BAYADERKA : Parkin- angielskie ciasto imbirowe

niedziela, 16 grudnia 2012

Parkin- angielskie ciasto imbirowe

Parkin-angielskie ciasto imbirowe. Troche podobne do piernika polskiego a mimo to ciagnace sie jak angielski flapjack. Bardzo proste w przygotowaniu wiec spokojnie mozna zaangazowac w jego przygotowanie dzieci :)
Im starsze tym lepsze a parkin'a mozna przechowywac do okolo tygodnia.

Parkin
przepis pochodzi ze strony BBC Good Food

200 g masla
duze jajko
4 lyzki mleka
200 g syropu zlocistego ''golden syrup''
85 g melasy
85 g jasnego brazowego cukru (light soft brown sugar)
100 g platkow owsianych
250 g maki spulchnionej albo maki pszennej przesianej z 3/4 lyzeczki proszku d. pieczenia
1 lyzka imbiru

Jajko rozklocamy z mlekiem. W garneczku laczymy melase, cukier,maslo i syrop (mozna zastapic sztucznym miodem ostatecznie jezeli nie mamy). Garneczek umieszczamy nad srednim plomieniem i powoli podgrzewamy skladniki az sie prawie rozpuszcza, nie zagotowujemy. Do cieplej masy wsypujemy platki owsiane i make polaczona z imbirem,nastepnie jajko z mlekiem. Laczymy krotko. Wylewamy mase na forme kwadratowa 18 cm na 18 cm (uprzednio natluszczona) i pieczemy parkin'a w temp. 160 st. Celsjusza okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, zawijamy w czysta sciereczke i odstawiamy na kilka dni (okolo 3-4) do spizarni aby parkin dojrzal. Im starszy tym bardziej ciagnacy i aromatyczny. Po czasie lezakowania kroimy na kawaleczki. Smacznego :)





21 komentarzy:

  1. A jakbym chciała zamiast syropu wykorzystać zwykły miód to ile polecasz go dać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Capacitier, mowimy o sztucznym tak? 200 g. Chociaz ja za ktoryms pieczeniem dalam 100 g syropu, 100 g szt. miodu i bylo rownie dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Chodzi mi o ten prawdziwy.

      Usuń
    2. Nie wiem, nie probowalam. Prawdziwy ma inna konsystencje niz syrop.

      Usuń
    3. Zrobiłam (ze sztucznym miodem)! A przepis zamieściłam na swoim blogu :)

      Usuń
    4. Ciesze sie :) I juz zagladam.

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia!
    Ciasto z pewnoscią pyszne, nie mogę się napatrzeć. Cudne foty!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny kolor powierzchni, i taki lśniący :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiłabym się na coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia! a ciacho bardzo kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto i śliczna modelka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia w niesamowitym klimacie i ciasto wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. a może by go tak zamiast piernika? chyba tak, chyba właśnie tak!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto pyszne, wiem bo niedawno podobne robiłam. Najbardziej odpowiada mi ta jego lepkość właśnie.
    Ale te oczy, piękne :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje pierwsze podejście do tego ciasta nie było udane, ale widzę że u ciebie jest idealne. Może skorzystam z tego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne zdjęcia , pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcia naprawdę profesjonalne! Gratuluje jednak też i wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wesołych świąt, Agnieszko! Imbirowe ciasto jest wspaniałe o tej porze roku :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks for finally writing about > "Parkin- angielskie ciasto imbirowe" < Liked it!

    My web blog forex binary options brokers

    OdpowiedzUsuń
  16. Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
    Any tips?

    Also visit my homepage :: Minecraft Crack

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers