Parkin-angielskie ciasto imbirowe. Troche podobne do piernika polskiego a mimo to ciagnace sie jak angielski flapjack. Bardzo proste w przygotowaniu wiec spokojnie mozna zaangazowac w jego przygotowanie dzieci :)
Im starsze tym lepsze a parkin'a mozna przechowywac do okolo tygodnia.
Parkin
przepis pochodzi ze strony BBC Good Food
200 g masla
duze jajko
4 lyzki mleka
200 g syropu zlocistego ''golden syrup''
85 g melasy
85 g jasnego brazowego cukru (light soft brown sugar)
100 g platkow owsianych
250 g maki spulchnionej albo maki pszennej przesianej z 3/4 lyzeczki proszku d. pieczenia
1 lyzka imbiru
Jajko rozklocamy z mlekiem. W garneczku laczymy melase, cukier,maslo i syrop (mozna zastapic sztucznym miodem ostatecznie jezeli nie mamy). Garneczek umieszczamy nad srednim plomieniem i powoli podgrzewamy skladniki az sie prawie rozpuszcza, nie zagotowujemy. Do cieplej masy wsypujemy platki owsiane i make polaczona z imbirem,nastepnie jajko z mlekiem. Laczymy krotko. Wylewamy mase na forme kwadratowa 18 cm na 18 cm (uprzednio natluszczona) i pieczemy parkin'a w temp. 160 st. Celsjusza okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, zawijamy w czysta sciereczke i odstawiamy na kilka dni (okolo 3-4) do spizarni aby parkin dojrzal. Im starszy tym bardziej ciagnacy i aromatyczny. Po czasie lezakowania kroimy na kawaleczki. Smacznego :)
A jakbym chciała zamiast syropu wykorzystać zwykły miód to ile polecasz go dać?
OdpowiedzUsuńCapacitier, mowimy o sztucznym tak? 200 g. Chociaz ja za ktoryms pieczeniem dalam 100 g syropu, 100 g szt. miodu i bylo rownie dobre.
OdpowiedzUsuńNie, nie. Chodzi mi o ten prawdziwy.
UsuńNie wiem, nie probowalam. Prawdziwy ma inna konsystencje niz syrop.
UsuńZrobiłam (ze sztucznym miodem)! A przepis zamieściłam na swoim blogu :)
UsuńCiesze sie :) I juz zagladam.
UsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCiasto z pewnoscią pyszne, nie mogę się napatrzeć. Cudne foty!:)
Śliczny kolor powierzchni, i taki lśniący :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na coś takiego :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! a ciacho bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i śliczna modelka! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzdjęcia w niesamowitym klimacie i ciasto wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńa może by go tak zamiast piernika? chyba tak, chyba właśnie tak!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, wiem bo niedawno podobne robiłam. Najbardziej odpowiada mi ta jego lepkość właśnie.
OdpowiedzUsuńAle te oczy, piękne :)))
Moje pierwsze podejście do tego ciasta nie było udane, ale widzę że u ciebie jest idealne. Może skorzystam z tego przepisu;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia , pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia naprawdę profesjonalne! Gratuluje jednak też i wypieku :)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt, Agnieszko! Imbirowe ciasto jest wspaniałe o tej porze roku :).
OdpowiedzUsuńThanks for finally writing about > "Parkin- angielskie ciasto imbirowe" < Liked it!
OdpowiedzUsuńMy web blog forex binary options brokers
Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
OdpowiedzUsuńI'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
Any tips?
Also visit my homepage :: Minecraft Crack