link
facebook login BAYADERKA : Szybkie pierniczki nadziewane/ Polish little gingerbreads

sobota, 22 grudnia 2012

Szybkie pierniczki nadziewane/ Polish little gingerbreads



Z przepisu poslyszanego, ktory dostalam od mojej Mamy  :)
Pierniczki ktore nadziewamy powidlami. Lukrowane albo pokryte glazura czekoladowa. Pyszne!
Z ponizszego przepisu wychodzi okolo setki pierniczkow.

Szybkie pierniczki nadziewane powidlami 

2 kg maki pszennej 
szczypta soli 
340 g cukru 
600 g miodu wielokwiatowego 
1/4 szklanki mleka 
1 1/2 lyzki sody oczyszczonej 
1 1/2 lyzki amoniaku 
3 opakowania przyprawy do piernika (ok. 60 g) 
1/2 lyzeczki cynamonu 
szczypta galki muszkatolowej 
szczypta imbiru 
szczypta swiezo zmielonego pieprzu
lyzka kakao holenderskiego 
250 g masla lub margaryny 
2 lyzeczki aromatu migdalowego 
3 jajka 
2-3 zoltka 
1-2 sloiczki dobrych powidel  

dodatkowo:
lukier
i/lub glazura czekoladowa

Make przesiewamy z przyprawa do piernika i pozostalymi przyprawami. Odstawiamy.
W dosyc duzym garnku laczymy: miod, cukier, maslo/ margaryne. Zagotowujemy, tluszcz powinien sie rozpuscic, odstawiamy do przestygniecia.
W podanej wyzej ilosci mleka rozprowadzamy energicznie sode i amoniak.
Make przesiana z przyprawami ( i polaczona ze sola) wysypujemy na stolnice, okolo 1,5 kg na poczatek.
Robimy w mace ''dolek''. Do dolka wbijamy jajka i zoltka. Dodajemy stopniowo przestudzona mase, nastepnie sode i amoniak rozrobiony w mleku. Wyrabiamy ciasto tak aby bylo gladkie. Ciasto na poczatku sie klei wiec dosypujemy wiecej maki. Idealnie wyrobione ciasto odrywa sie od reki, jest latwe w rozwalkowywaniu. Ciasto juz przygotowane rozwalkowujemy, najlepiej po kawalku. Z rozwalkowanego ciasta wycinamy pierniczki, parami, np. dwa serduszka, dwoch chlopkow, dwie choinki. Na jeden pierniczek wykladamy niewielka ilosc powidel, przykrywamy drugim pierniczkiem (od pary) i delikatnie sklepiamy brzegi, po czym wykladamy na blache, smarujemy rozkloconymi bialkami (jakie pozostana od zoltek), zostaawiamy niewielkie odstepy. Podobnie postepujemy z reszta ciasta. Pieczemy pierniczki w 190 stopniach Celsjusza az beda zlotobrazowe. Studzimy je na kratce. Po wystudzeniu lukrujemy albo pokrywamy polewa czekoladowa.

14 komentarzy:

  1. Śliczne! Najlepsze życzenia dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  2. Az setka pierników? To musiało być dopiero wyzwanie piernikowe;) Przepysznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne muszą być takie domowe, nadziewane pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniczki nadziewane i w czekoladzie należą do moich ulubionych!:) Świetne zdjęcia! Zapraszam do mnie na ozdobne pierniczki lukrowane. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. setka świątecznych przyjemnostek,tak kojąco pachnących..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są śliczne!
    Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają przepysznie świątecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne zdjęcia:) ślinka zalała moją klawiaturę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku jakie piękne te pierniczki! i oblane czekoladą - cudownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają niesamowicie! porywam garść na śniadanie! a co!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiam nadziewane pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygladaja pysznie! a jak dlugo mozna je przechowywac?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers