Pyszne drożdżówki z pieczonym rabarbarem i jabłkami, posypane kruszonka i dekorowane lukrem.
Sa rewelacyjne, wrecz ze uzalezniaja :-) Wyprobowane ciasto drozdzowe przygotowywane moja ulubiona metoda Bertineta w polaczeniu z pieczonym rabarbarem smakuje wybornie. Rabarbar i jablka pieklam w piekarniku jako ze tak przygotowane owoce sa smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Bardzo polecam ponizszy przepis.
Drożdżówki z pieczonym rabarbarem i jabłkami
rozczyn:
15 g sw. drozdzy
80-100 ml mleka, letniego
1,5 lyzki cukru
60 g maki pszennej chlebowej (strong white flour/ strong bread flour)
ciasto wlasciwe:
caly rozczyn
70 ml mleka, letniego
2 jajka, sredniej wielkosci, temp. pokojowa
400-420 g maki pszennej chlebowej
opakowanie cukru waniliowego
50 g cukru
szczypta soli
75 g rozpuszczonego, przestudzonego masla
nadzienie:
2-3 lodygi rabarbaru
2 male jablka
4-5 lyzek cukru waniliowego
kruszonka:
1.5 plaskiej lyzki masla
3 lyzki maki pszennej
lyzka pokruszonych platkow migdalowych
3 lyzki cukru
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 lyzki goracej wody
dodatkowo:
rozklocone duze jajko
Przygotowujemy owoce (mozna to zrobic dzien wczesniej):
jablka obieramy, kroimy na cwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w wieksza kostke i wrzucamy do miski. Rabarbar kroimy w kawalki dlugosci ok. 3-4 cm i wrzucamy do miski. Owoce zasypujemy cukrem waniliowym, mieszamy lyzka. Wieksza, plaska forme do pieczenia wykladamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy obtoczone w cukrze owoce. Pieczemy okolo 25 minut w 190 st. Celsjusza. Owoce studzimy po upieczeniu i wykladamy na durszlak.
Doprowadzamy do temperatury pokojowej: drozdze, jajka, maslo, owoce i mleko.
Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem albo ew. oproszamy maka, odrywamy po kawalku ciasta wielkosci orzecha wloskiego i formujemy mala buleczke. Kazda buleczke kladziemy na
Przygotowujemy rozczyn: drozdze kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na okolo kwadrans. Po tym czasie drodze powinny sie nieco spienic. Laczymy je z mlekiem, maka tak aby otrzymac rozczyn o konsystencji jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut. Rozczyn powinien urosnac i zaczac babelkowac.
Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilosci maki podanej w przepisie, jajka i laczymy skladniki, nie dodajemy wiecej maki na tym etapie az polaczymy skladniki dokladnie. Ciasto bedzie lejace i klejace, ale takie ma byc. Pracujemy z ciastem tak aby wbic w nie jak najwiecej powietrza. Ciasto bedzie sie zespalac powoli. Dodajemy wiecej maki, cukier i cukier waniliowy, odrobine soli. I tak stopniowo dodajemy maki, na koncu ciasto laczymy z maslem i wyrabiamy w podobny sposob jak wczesniej. Pamietajmy aby nie dodawac wiecej maki niz to jest w przepisie. Im dluzej bedziemy pracowac z ciastem, rozciagac, skladac, unosic i rzucac na stolnice, tym lepszy bedzie efekt. Wyrabiamy ciasto okolo 12 minut, po czym odrywamy jego kawalek, rozciagamy nad oknem albo innym zrodlem swiatlka (metoda tzw. window pane test) i jezeli sie nie rozerwie, jezeli jest elastyczne, to znaczy ze ciasto mozna odstawic do wyrastania. Ciasto skladamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrosniecia na okolo 60 minut. Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem albo ew. oproszamy maka, odrywamy po kawalku ciasta wielkosci orzecha wloskiego i formujemy mala buleczke. Kazda buleczke kladziemy na
forme do pieczenia (natluszczona lub wylozona papierem do pieczenia) i wciskamy kciuk w srodek buleczki tak by powstala dziurka. W dziurke wkladamy lyzka pieczony rabarbar z jablkiem.
Formujemy buleczki i wykladamy na blaszke az do skonczenia ciasta. Uformowane, napelnione owocami smarujemy rozkloconym jajkiem, najlepiej za pomoca silikonowego pedzla. Przygotowujemy kruszonke: podane skladniki laczymy palcami, rozdzielamy i laczymy az powstana nieregularne grudki ciasta. Kruszonka posypujemy drozdzowki.
Odstawiamy je do wyrosniecia na okolo 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, okolo 10-12 minut. Upieczone drozdzowki beda puchate, zarumienione, wyrosniete. Wykladamy je po upieczeniu na kratke. Dekorujemy po lekkim przestudzeniu albo cukrem pudrem albo lukrem. Lukier: laczymy cukier puder i odrobine wody, ucieramy bardzo dokladnie aby byl gladki i bialy. Gotowym lukrem ozdabiamy drozdzowki.
Pysznie! Ja robiłam dzisiaj ciasto z rabarbarem, ale po przepis zapraszam dopiero jutro :)
OdpowiedzUsuńo nie! a przed weekendem szukałam idealnego przepisu na drożdżówki z rabarbarem tudzież truskawkami... no nic, jeszcze wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńah, i ta kruszonka <3..
zamarzyła mi się taka jedna... dobrze, ze mam jeszcze kawałek drożdżowego z truskawkami i rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mogą uzależniać...:)!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to zestawienie rabarbaru i jabłek. Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam drożdżówki...
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała. :)
Cudne drożdżówki. Z rabarbarem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNo i jeszcze kruszoneczka, mniam:)
U mnie były wczoraj, tylko że bez jabłuszka ;)
OdpowiedzUsuńmmmm. aż smaki przyszły :)
OdpowiedzUsuńmasz talent ! nie przepadam za rabarbarem ale pewnie musi smakować pysznie:)
Mmm... wyglądają przecudownie!
OdpowiedzUsuńNaszą kuchnię również opanował rabarbar :)
pozdrawiamy!
Ah.. kusisz tymi wypiekami! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te drożdżówki z sezonowymi dodatkami, jabłka z rabarbarem komponują się świetnie :)
OdpowiedzUsuń