link
facebook login BAYADERKA : Ciasto jogurtowe z owocami

czwartek, 23 maja 2013

Ciasto jogurtowe z owocami


Ciasto bardzo tradycyjne, przygotowane na gestym kremowym kokosowym jogurcie, pieczone w formie z kominem.
Tajemnica dobrego przygotowania tego wypieku jest dobre ubicie jajek tak by byly jasne i bardzo puszyste. W ciescie nie ma masla a olej ale mozna sie pokusic o dodanie plynnego przestudzonego masla, jezeli lubimy.
Z dodatkiem rabarbaru, brzoskwini i truskawek; dekorowane gestym lukrem - to wiosenne ciasto zdecydowanie umili niejedno spotkanie z naszymi najblizszymi :-)


Ciasto jogurtowe z owocami
na forme z kominem o pojemnosci ok. 1.5 l

4 jajka sredniej wielkosci
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 lyzeczki aromatu kokosowego
120 g jogurtu kokosowego lub waniliowego wymieszanego z lyzka wiorkow kokosowych
90 ml oleju
340 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia

90 g rabarbaru pokrojonego na paseczki
90 g truskawek pokrojonych w cwiartki
80 g brzoskwini z puszki, pokrojonych w paski

lukier:
3-4 lyzki cukru pudru
niepelna lyzka wrzacej wody
kilka kropli soku z cytryny, opcjonalnie


Jajka rozbijamy i wrzucamy do misy miksera. Ubijamy na najwyzszych obrotach okolo 6 minut tak aby byly
puszyste tzn. zwiekszyly swa objetosc.
Do ubitych jajek dodajemy cukier zwykly i waniliowy nastepnie jogurt. Laczymy krotko.
Przesiewamy make z proszkiem. Wsypujemy do misy. Szpatulka laczymy bardzo krotko. Dodajemy aromat. Wlewamy olej i miksujemy na najnizszych obrotach tylko do polaczenia.
Ciasto bedzie dosyc geste  ale takie ma byc by podzwignelo owoce. Forme z kominem natluszczamy maslem i lekko wysypujemy kasza manna albo bulka tarta. Ciasto wykladamy na dno formy, najlepiej lyzka.
Na wierzch wykladamy rownomiernie owoce. Wstawiamy forme z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy okolo 40-45 minut. Pieczemy do tzw. ''suchego patyczka''.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy lukier: laczymy cukier puder z woda i sokiem (to ostatnie-opcjonalnie) i ucieramy skladniki na gladko. Lukrem dekorujemy wierzch ciasta.

26 komentarzy:

  1. Przepięknie wygląda, bardzo kolorowo i wiosennie, a właściwie to już całkiem letnio :P

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, takie ciasta lubię gdy jest ciepło a owoce są na wyciągnięcie ręki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasta jogurtowe, a Twoje wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam jogurtowe, a z tymi owockami na wierzchu to wogóle burżuazja :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pysznie się prezentuje!!! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! uwielbiam ciasta tego typu :> Z pewnością wykorzystam przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja uwielbiam jogurtowe ciasta! Mniam, jedno z najlepszych ciast wiosną i latem.
    Pozdrowienia Agnieszko:)
    Ps. Śliczny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcie ciasta z góry, przed upieczeniem prezentuje piękną gamę kolorów.
    A ja już czekam na świeże polskie owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie ciasta tylko czy mi wyjdzie? A jakie proporcje np dać na muffinki gdybym chciała zrobić? Bardzo prosze o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @MadeleineHandMade-
      prosze przygotowac ciasto z polowy skladnikow. Z takiej ilosci powinno wyjsc okolo 10-12 muffinow sredniej wielkosci. Powodzenia.

      Usuń
  11. Wygląda niesamowicie :) Piękne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeden z moich ulubionych typów ciast. Twoje jest pysznie napakowane owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziekuje Wam wszystkim :) Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale! Do zrobienia przy najbliższej okazji. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. nie no muszę je zrobić, wygląda pięknie!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Agnieszko, ciasto znam (podobne pewnie), ale zdjecia rewelacja , takie domowe ,apetyczne , boskie

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne. Jutro pieke ;) rezultat możecie zobaczyć na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. ładna baba i piękna porcelana!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak pięknie się prezentuje ! Mega apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda świetnie- robię w weekend:D
    ale gdybym chciała upiec w prostokątnej formie to o jakich mniej więcej wymiarach? I czy mogłabym dać trochę więcej owoców czy ciasto wtedy nie urośnie?;>
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Poszukuję przepisu na jakieś ciasto z truskawkami i to mnie bardzo zaciekawiło :) Zastanawiam się, jak będzie smakowało z samymi truskawkami, bo aż szkoda mi kupować brzoskwinie w puszce, przy takiej ilości świeżych truskawek :-) Czym mogłabym zastąpić aromat kokosowy? Obawiam się, że nie dostanę go u siebie w sklepie :( Jakieś rady? Czy jak ominę aromat, będzie to duża strata dla ciasta? ;-) Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anonimie,

      mozna do ciasta dodac same truskawki ktore beda swietnie sie komponowac z wanilia- rezygnujemy z aromatu kokosowego i dodajemy ekstrakt waniliowy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Ponawiam moje pytanie, o wymiary prostokątnej lub kwadratowej foremki, bo niestety od półtora miesiąca nie uzyskałam odp:(
    Dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers