Ciasto bardzo tradycyjne, przygotowane na gestym kremowym kokosowym jogurcie, pieczone w formie z kominem.
Tajemnica dobrego przygotowania tego wypieku jest dobre ubicie jajek tak by byly jasne i bardzo puszyste. W ciescie nie ma masla a olej ale mozna sie pokusic o dodanie plynnego przestudzonego masla, jezeli lubimy.
Z dodatkiem rabarbaru, brzoskwini i truskawek; dekorowane gestym lukrem - to wiosenne ciasto zdecydowanie umili niejedno spotkanie z naszymi najblizszymi :-)
Ciasto jogurtowe z owocami
na forme z kominem o pojemnosci ok. 1.5 l
4 jajka sredniej wielkosci
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 lyzeczki aromatu kokosowego
120 g jogurtu kokosowego lub waniliowego wymieszanego z lyzka wiorkow kokosowych
90 ml oleju
340 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
90 g rabarbaru pokrojonego na paseczki
90 g truskawek pokrojonych w cwiartki
80 g brzoskwini z puszki, pokrojonych w paski
lukier:
3-4 lyzki cukru pudru
niepelna lyzka wrzacej wody
kilka kropli soku z cytryny, opcjonalnie
Jajka rozbijamy i wrzucamy do misy miksera. Ubijamy na najwyzszych obrotach okolo 6 minut tak aby byly
puszyste tzn. zwiekszyly swa objetosc.
Do ubitych jajek dodajemy cukier zwykly i waniliowy nastepnie jogurt. Laczymy krotko.
Przesiewamy make z proszkiem. Wsypujemy do misy. Szpatulka laczymy bardzo krotko. Dodajemy aromat. Wlewamy olej i miksujemy na najnizszych obrotach tylko do polaczenia.
Ciasto bedzie dosyc geste ale takie ma byc by podzwignelo owoce. Forme z kominem natluszczamy maslem i lekko wysypujemy kasza manna albo bulka tarta. Ciasto wykladamy na dno formy, najlepiej lyzka.
Na wierzch wykladamy rownomiernie owoce. Wstawiamy forme z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy okolo 40-45 minut. Pieczemy do tzw. ''suchego patyczka''.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy lukier: laczymy cukier puder z woda i sokiem (to ostatnie-opcjonalnie) i ucieramy skladniki na gladko. Lukrem dekorujemy wierzch ciasta.
Przepięknie wygląda, bardzo kolorowo i wiosennie, a właściwie to już całkiem letnio :P
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, takie ciasta lubię gdy jest ciepło a owoce są na wyciągnięcie ręki:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta jogurtowe, a Twoje wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jogurtowe, a z tymi owockami na wierzchu to wogóle burżuazja :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńale pysznie się prezentuje!!! mniam :)
OdpowiedzUsuńPycha! uwielbiam ciasta tego typu :> Z pewnością wykorzystam przepis :>
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam jogurtowe ciasta! Mniam, jedno z najlepszych ciast wiosną i latem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Agnieszko:)
Ps. Śliczny talerz :)
Zdjęcie ciasta z góry, przed upieczeniem prezentuje piękną gamę kolorów.
OdpowiedzUsuńA ja już czekam na świeże polskie owoce :)
Lubię takie ciasta tylko czy mi wyjdzie? A jakie proporcje np dać na muffinki gdybym chciała zrobić? Bardzo prosze o odpowiedź
OdpowiedzUsuń@MadeleineHandMade-
Usuńprosze przygotowac ciasto z polowy skladnikow. Z takiej ilosci powinno wyjsc okolo 10-12 muffinow sredniej wielkosci. Powodzenia.
Wygląda niesamowicie :) Piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych typów ciast. Twoje jest pysznie napakowane owocami :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Wam wszystkim :) Pozdrawiam cieplo.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Do zrobienia przy najbliższej okazji. :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńnie no muszę je zrobić, wygląda pięknie!!!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, ciasto znam (podobne pewnie), ale zdjecia rewelacja , takie domowe ,apetyczne , boskie
OdpowiedzUsuńCudowne. Jutro pieke ;) rezultat możecie zobaczyć na chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńładna baba i piękna porcelana!
OdpowiedzUsuńJak pięknie się prezentuje ! Mega apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie- robię w weekend:D
OdpowiedzUsuńale gdybym chciała upiec w prostokątnej formie to o jakich mniej więcej wymiarach? I czy mogłabym dać trochę więcej owoców czy ciasto wtedy nie urośnie?;>
Dziękuję i pozdrawiam!
Poszukuję przepisu na jakieś ciasto z truskawkami i to mnie bardzo zaciekawiło :) Zastanawiam się, jak będzie smakowało z samymi truskawkami, bo aż szkoda mi kupować brzoskwinie w puszce, przy takiej ilości świeżych truskawek :-) Czym mogłabym zastąpić aromat kokosowy? Obawiam się, że nie dostanę go u siebie w sklepie :( Jakieś rady? Czy jak ominę aromat, będzie to duża strata dla ciasta? ;-) Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimie,
Usuńmozna do ciasta dodac same truskawki ktore beda swietnie sie komponowac z wanilia- rezygnujemy z aromatu kokosowego i dodajemy ekstrakt waniliowy. Pozdrawiam :)
Ponawiam moje pytanie, o wymiary prostokątnej lub kwadratowej foremki, bo niestety od półtora miesiąca nie uzyskałam odp:(
OdpowiedzUsuńDziękuje
Forma byla na 1,5 l. Pozdrawiam.
Usuń