link
facebook login BAYADERKA : Placuszki pomarańczowe na twarogu

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Placuszki pomarańczowe na twarogu

 

Pyszne i mięciutkie placuszki na bazie twarogu. Są niewielkie, bardzo delikatne, i mają delikatny cytrusowy akcent. Przesmaczne z kleksem kwaśnej śmietany i świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
 
Placuszki pomarańczowe
 
 
składniki na około 20 sztuk
 
250 g tłustego albo półtłustego twarogu
szklanka mąki
4 jajka, średniego rozmiaru
3 łyżki cukru waniliowego
sok z jednej dużej pomarańczy
łyżeczka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki sody
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
 
dodatkowo:
masło do smażenia
kwaśna śmietana, 18 % tłuszczu, do podania
sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
 
Przygotowanie:
 
Pomarańcze myjemy i ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Twaróg przeciskamy przez praskę dwukrotnie albo miksujemy za pomocą blendera. W misie robota łączymy z przeciśniętym twarogiem cukier, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i pomarańczy. Wbijamy jajka i miksujemy. Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem, dodajemy sól. Wsypujemy przesiane suche składniki do misy i miksujemy do połączenia. Na patelnię rozgrzaną wykładamy łyżeczkę masła, roztapiamy i na to gorące masło wykładamy ciasto, najlepiej za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron do brązowego koloru. Wykładamy gorące placuszki na talerze i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i sokiem pomarańczowym.
 

3 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers