Pyszne i mięciutkie placuszki na bazie twarogu. Są niewielkie, bardzo delikatne, i mają delikatny cytrusowy akcent. Przesmaczne z kleksem kwaśnej śmietany i świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
Placuszki pomarańczowe
składniki na około 20 sztuk
250 g tłustego albo półtłustego twarogu
szklanka mąki
4 jajka, średniego rozmiaru
3 łyżki cukru waniliowego
sok z jednej dużej pomarańczy
łyżeczka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki sody
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:
masło do smażenia
kwaśna śmietana, 18 % tłuszczu, do podania
sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
Przygotowanie:
Pomarańcze myjemy i ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Twaróg przeciskamy przez praskę dwukrotnie albo miksujemy za pomocą blendera. W misie robota łączymy z przeciśniętym twarogiem cukier, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i pomarańczy. Wbijamy jajka i miksujemy. Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem, dodajemy sól. Wsypujemy przesiane suche składniki do misy i miksujemy do połączenia. Na patelnię rozgrzaną wykładamy łyżeczkę masła, roztapiamy i na to gorące masło wykładamy ciasto, najlepiej za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron do brązowego koloru. Wykładamy gorące placuszki na talerze i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i sokiem pomarańczowym.
na pewno są bardzo smaczne:) świetne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentują i z pewnością są mega sycące :)
OdpowiedzUsuńNow, this look delicious!:)
OdpowiedzUsuń