link
facebook login BAYADERKA : Babka piernikowa na guinnessie/ Gingerbread and guinness bundt cake

piątek, 11 stycznia 2013

Babka piernikowa na guinnessie/ Gingerbread and guinness bundt cake




Babka piernikowa pieczona z dodatkiem melasy, piwa guinness, cynamonu, przyprawy korzennej i dekorowana domowym karmelem. Wilgotna, intensywna i aromatyczna, z akcentem czekoladowym. Pyszna.


Babka piernikowa na guinnessie
przepis pochodzi z BBC Good Food

skladniki na forme z kominem o pojemnosci okolo 2l

200 g maki pszennej *
lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
100 ml syropu zlocistego
100 ml piwa guinness
175 g czekolady, min. 70 % kakao **
80 g melasy
140 g ciemnego cukru muscovado
3 jajka
niewielka szczypta soli
2 lyzki swiezego startego imbiru
150 g masla
2 1/2 lyzki przyprawy do piernika
1/2 lyzeczki przyprawy korzennej
szczypta imbiru
lyzeczka cynamonu


Do wiekszego garnka wkladamy polamana w kosteczke czekolade, melase, cukier muscovado, maslo, syrop. Garnek umieszczamy nad srednim plomieniem i skladniki podgrzewamy, mieszajac od czasu do czasu. Skladniki powinny sie rozpuscic po kilku minutach ale nie gotowac. W tym momencie wlewamy piwo, dodajemy swiezy imbir, mieszamy. Dodajemy sode, mieszamy i odstawiamy garnek do lekkiego wystudzenia.
Make przesiewamy z proszkiem i przyprawami. Odstawiamy.
Jajka wbijamy do misy, laczymy z malenka szczypta soli i ubijamy do puszystosci, okolo 5 minut. Dobrze ubite jajka zwieksza swa objetosc i beda mialy jasny kolor. Do masy jajecznej wsypujemy make polaczona z przyprawami i proszkiem i wlewamy powoli lekko przestudzona mase z garnka. Mieszamy skladniki lopatka do polaczenia.
Forme z kominem natluszczamy maslem, lekko wysypujemy maka. Do formy wlewamy mase. Pieczemy ciasto w temperaturze 140 stopni przez okolo godzine, do tzw. ''suchego patyczka''.
Ciasto po upieczeniu studzimy w formie przez okolo 10 minut, po czym delikatnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Mozna je podawac z cukrem pudrem ale najlepiej smakuje z karmelem.
Domowy karmel przygotowujemy w nastepujacy sposob: 4 lyzki cukru wrzucamy na patelnie, ktora umieszczamy nad srednim plomieniem, dodajemy od razu 3 lyzki goracej wody i szybko mieszamy. Cukier karmelizuje sie bardzo szybko dlatego bedzie trzeba obserwowac jak zmienia kolor. Jak tylko zacznie sie lekko brazowic, mieszamy lyzka i dodajemy smietanke, okolo 150 ml, powoli, wolnym strumieniem. Mieszamy az powstanie gladka masa, ktora zacznie gestniec i zmieniac kolor na ciemniejszy. Jak tylko karmel nabierze bursztynowego koloru, zestawiamy go z plomienia, mieszamy sprawnie, przelewamy do chlodnego, zaroodpornego najlepiej stalowego naczynia. Karmel bedzie gestnial w miare obnizania swej temperatury.
Babke polewamy karmelem.

* dodalam 240 g
** dodalam mlecznej czekolady i 35 g kakao holenderskiego

17 komentarzy:

  1. wspaniale polaczenie no i myslimy podobnie , bo ja wlasnie upieklam guiness chocolate cake ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak strasznie apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malasę już mam, ale tym razem problem mógłby być z piwem ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienicie wygląda, i jeszcze ten sos;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bajkowe połączenie... piękna i smakowita!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękna, z tym karmelem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna, muszę sobie nareszcie tę melasę sprezentować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale babka! Piękna! Jestem na diecie, więc mogę bez wyrzutów sumienia i do woli napawać się Twoimi pięknymi zdjęciami. Aż lepiej się czuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowitości. A do niej yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest przepiękna! Piernikowa, aromatyczna, miękka ,cudowna!
    A zdjecia wspaniałe.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciężkie, zimowe ciacho. Ciekawa jestem smaku, który nadał jej guinness :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam, bardzo dobre!

    http://www.ninawkuchni.pl/2014/12/ciasto-piernikowe-na-guinnessie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że ciasto wyszło i zasmakowało.

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers