link
facebook login BAYADERKA : Dzem z kabaczka i cytryny/ Lemon and marrow jam

niedziela, 6 stycznia 2013

Dzem z kabaczka i cytryny/ Lemon and marrow jam


Jezeli lubicie napoj cytrynowy z miodem z dodatkiem swiezego tartego imbiru, to ten dzem podbije Wasze serca i  jego sloiczki zapelnia dumnie niewykorzystana przestrzen Waszych spizarni (jezeli jestescie w przeciwienstwie do mnie, szczesliwymi posiadaczami spizarni :)
Bez watpienia jednak polaczenie kabaczka z cytryna nie jest dla wszystkich :)
Kiedy znalazlam przepis na te dzem na stronie BBC Good Food, zastanawialam sie jak bardzo ciekawe i odmienna moze byc kombinacja tych dwoch smakow doprawionych swiezym imbirem. W pewien sposob domyslilam sie ze kabaczka zdominuje cytryna, to mozna bylo przewidziec, ale nie bylam do konca pewna czy smak dzemu przypadnie mi do gustu...
Przygotowanie samego dzemu jest stosunkowo proste. Potrzeba nam zaledwie czterech skladnikow. Troche inaczej wyglada jego gotowanie.Trwalo to dosyc dlugo bo kabaczek to warzywo bardzo wodniste dlatego radze tym odwaznym ktorzy zdecyduja sie sprobowac, aby odcisneli kabaczka z wody, zanim wrzuca go do garnka z reszta skladnikow.



Dzem cytrynowo-kabaczkowy z imbirem
Marrow and ginger jam przepis pochodzi ze strony BBC Good Food

duzy kabaczek (ok. 1,5 kg) obrany i pokrojony w drobna kostke
4 cytryny
1,8 kg cukru 
3-4 lyzki swiezo potartego korzenia imbiru 


Cytryny szorujemy i na drobnych oczkach scieramy skorke z dwoch cytryn. Reszte przekrawamy na cwiartki, wyciskamy sok do garnka w ktorym bedziemy gotowac. Cytryn nie wyrzucamy tylko wkladamy do kawalka gazy. Te zawiazujemy aby gotowala sie z reszta skladnikow. Kabaczka odsaczamy z wody i pokrojonego wrzucamy do garnka z cukrem. Gotujemy az dzem zacznie gestniec, moze to trwac do okolo 2 h. Nastepnie pod prawie sam koniec przygotowania dzemu, dodajemy swiezo potarty imbir, gotujemy okolo kwadransu i wkladamy dzem lyzka do wysterilizowanych sloiczkow. Sloiczki zakrecamy. Mozna dzem przechowywac do okolo  pol roku.

10 komentarzy:

  1. Moja mama robi dżem z pigwy i kabaczka:-), jest przepyszny więc myślę, żę ten posmakowałby mi również:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnianego połączenia, jak i samego dżemu oczywiście, nie miałam okazji smakować. Ale należę do osób które chętnie by go wypróbowały :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mowisz "kontrowersyjny" ale kontrowersyjne sa buraki w brownies, marchew i cikinia w ciastach wiec czemu nie takie polaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kontrowersyjne przepisy lub przynajmniej ich się nie boję. Ciekawe, niespotykane połączenie i jaki cudny kolor!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. intrygujące połączenie, jestem go bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowity, piękny, słodki kolor dżemu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny dżem, prawie czuję jego imbirowy aromat :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli zostanie nam jedzenia lub robimy duże porcje możemy przechowywać je w gablotach sklepowych. Ja się w taką zaopatrzyłam i nie żałuję, jedzenie można przechowywać w dużych ilościach. Cena również jest przystępna, polecam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers