Bardzo wilgotna, ciezka, uzalezniajaca.
P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-A. Pisalam juz w poscie o serniku cytrynowym, ze nie jestem wielbicielka deserow cytrynowych. Tamten sernik i ta wlasnie babka sa tak niecodzienne w smaku i konsystencji, ze dla nich robie wyjatek :)
Babka cytrynowa- wypiek ucierany pozostaje prosty w przygotowaniu o ile przestrzegamy kilku zasad: temperatura skladnikow; masla, jajek, kremu cytrynowego itd. jest pokojowa, bardzo dokladnie ucieramy maslo z cukrem, dodajemy skladniki powoli, nie spieszymy sie, skladniki utarte laczymy z maka, proszkiem do pieczenia ( i ewentualnie soda) za pomoca widelca, jak najdelikatniej, tylko do polaczenia.
Babka pyszna, sposob przeplecienia maslanego ciasta z kremem cytrynowym ( mozna z dzemem, ale wtedy rezygnujemy z soku z cytryny i dodajemy lyzeczke aromatu waniliowego lub migdalowego, zmniejszamy ilosc maki) jest wspanialy, nadaje dodatkowej wilgotnosci ciastu, ubogaca smak...
A przepis oparlam o znaleziony, na wspanialym, pelnym ciekawych pomyslow i pieknych chlebow, blogu Gosi: Moje Ekspresje Kulinarne.
Pyszna babka cytrynowa z kremem cytrynowym
Swirl lemon curd bundt cake
przepis pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne
300 g miekkiego masla
360 g maki pszennej
6 jajek
210 g serka kremowego, np. Philadelphia
35 ml soku z cytryny
200- 230 g kremu cytrynowego, tj. lemon curd
1, 5 lyzeczki proszku do pieczenia
240 g cukru
szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
Wbijamy po jednym jajku. Ucieramy dokladnie. Jezeli masa sie zwazy, dodajemy lyzke maki, ucierajac.
Dodajemy serek, miksujemy z masa maslana. Bardzo powoli wlewamy sok z cytryny i ucieramy.
Przesiewamy make z proszkiem, dodajemy odrobine soli.
Wsypujemy przesiana make z proszkiem do misy z utartymi skladnikami. Laczymy skladniki za pomoca widelca, powoli, tylko do polaczenia.
1/3 ciasta wykladamy na dno formy do babki. Na to wykladamy 1/2 kremu cytrynowego. Przykrywamy krem kolejna czescia ciasta, na ciasto wykladamy krem, przykrywamy je ponownie ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 1 h i 10 minut, do tzw. suchego patyczka.
Babka powinna byc studzona po upieczeniu, okolo 10 minut w formie, pozniej delikatnie oddzielamy ciasto nozem od formy, potrzasamy forma, aby upewnic sie ze ciasto odeszlo od scianek formy i wyjmujemy na duzy talerz.
Mozna podawac babke z cukrem pudrem, mozna przygotowac do niej lukier cytrynowy. Lukier: niepelna szklanka cukru pudru, 3-4 lyzki soku z cytryny. Lacze oba skladniki az lukier bedzie gladki.
Smacznego :)
Ja w odróżnieniu od Ciebie, jestem wielbicielką cytrynowych smaków w ciastach i deserach:-). Zwykle wszystko co z lemon curd jest po prostu genialne! Robiłam juz muffiny i sernik. Twoją babeczkę też koniecznie muszę wypróbować.:-)
OdpowiedzUsuńNiesamowita. Lemon curd jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńLubię wypieki cytrynowe, lubię ciężkie babki, więc chyba nie pozostaje mi nic innego, jak się za nią zabrać. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babki cytrynowe~! szczegolnie jak robi mi je moja babci ;D
OdpowiedzUsuńAż naszła mnie ochota na babkę :).
OdpowiedzUsuńPyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Musi być bardzo pyszna. Lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
lubię te wilgotne,lekko zbite baby;)a do l.curd przymierzam się,juz nie wiem ile;)chyba w końcu go popełnię,na jesień:)
OdpowiedzUsuń