dzis sa moje urodziny
kwiaty
tak, najbardziej lubie tulipany
bladorozowe
przez ktore przenika swiatlo dzienne
poprosze jeszcze
o kubek herbaty
dwie kostki cukru
nie zapomnij
wystarczy
nie trzeba wiecej
nie musisz kupowac tortu
z tego juz chyba
wyroslam
***
Te babke pieklam juz wiele razy.
I mimo ze samo pieczenie babek nie stwarza trudnosci, to skomponowanie przepisu na babke z moja ulubiona herbata nie nalezy do rzeczy prostych. Miedzy innymi dlatego ze ta herbata ma wyjatkowy smak, jest bardzo aromatyczna za sprawa cynamonu, kardamonu i innych przypraw. Pomimo swej aromatycznosci, jej smak zanika w wypiekach. Nie zaniknie tylko jezeli podkreslimy ow smak wspomnianymi juz przyprawami, oczywiscie w wywazonych ilosciach.
Bardzo chcialam aby ta babka byla wilgotna. I jest bardzo wilgotna, jest tez bardzo mieciutka.
Staralam sie rowniez za kazdym razem piekac te babke, aby byla lekka, puszysta. Ale pomimo okolo osmiu prob, ciasto wychodzilo wilgotne, miekkie ale tez nieco zbite, troche ciezkie, lekko zakalcowate.
Staralam sie rowniez za kazdym razem piekac te babke, aby byla lekka, puszysta. Ale pomimo okolo osmiu prob, ciasto wychodzilo wilgotne, miekkie ale tez nieco zbite, troche ciezkie, lekko zakalcowate.
Ta babka tak juz ma, jest nieco ciezsza, ale i tak jest wyjatkowa.
Wilgotna babka z herbata chai
6 torebek herbaty chai
250 ml wody wrzacej
240 g cukru
130 g masla
4 jajka, sredniej wielkosci
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
poltora lyzeczki proszku do pieczenia
360-370 g maki pszennej
70 ml maslanki
2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki przyprawy Garam Masala (do nabycia w sklepach internetowych i tzw. Eko)
4-5 lupinek kardamonu, ziarenka wyjete i utluczone w mozdziezu bardzo drobno
niewielka szczypta galki muszkatolowej
niewielka szczypta imbiru
Uwagi:
1.Wszystkie skladniki musza miec temperature pokojowa: wyjmujemy je z lodowki na minimum 2-3 h przed pieczeniem.
2. Zaparzamy herbate z podanej ilosci jak wyzej, ale do samego ciasta dodajemy tylko 180 ml. Herbata jest wystarczajaco mocna, nie trzeba jej wiecej.
3. Nie miksujemy skladnikow pod koniec przygotowania babki, mieszamy je widelcem, aby zapobiec powstaniu zakalca.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Torebki z herbata umieszczamy w nieco wiekszym kubku. Zagotowujemy ok. 250 ml wody, zalewamy nia herbate, zaparzamy okolo 6 minut, po czym wyciskamy herbate z torebek i wyrzucamy je. Kubek z herbata powinien sie studzic, mozna go wstawic do lodowki, ale herbata powinna miec temp. pokojowa tak jak i inne skladniki.
Maslo ucieramy z cukrem do puszystosci, bardzo dokladnie.
Dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Nasza masa powinna byc puszysta. Jezeli sie zwarzy, dodajemy lyzke maki i miksujemy dalej.
Make przesiewamy nad osobnym naczyniem wraz z proszkiem do pieczenia, soda, cynamonem, Garam Masala, kardamonem utluczonym w mozdzierzu, imbirem i galka.
Do naczynia z masa maslano-jajeczna wsypujemy make naprzemiennie z maslanka i wlewamy powoli, stopniowo, 180 ml herbaty. Nie miksujemy skladnikow a mieszamy bardzo powoli widelcem, tylko do polaczenia.
Tradycyjna forme do babki natluszczamy i wysypujemy odrobina kaszki mannej. Wlewamy do formy ciasto, wyrownujemy wierzch szpatulka, bardzo delikatnie. Pieczemy babke okolo 45 minut albo do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie. Kroimy wystudzona. Babka jest wystarczajaco slodka sama w sobie, chociaz mozna ja oproszyc niewielka iloscia cukru pudru.
Kochana najlepszego! Pyszności przygotowałaś!
OdpowiedzUsuńSpełnienia wszystkich marzeń i planów!
OdpowiedzUsuńSamych pięknych chwil Agnieszko :-) A babka na pewno pyszna! Buziaki!
OdpowiedzUsuńNajlepszego w takim razie. Bliźniaki górą. A tort nie jest potrzebny, nic a nic.
OdpowiedzUsuńBardzo sie wzruszylam. Dziekuje mocno za zyczenia. Dobrej nocy!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego Agnieszko !:)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka, pyszna, wilgotne najlepsze:)
Agnieszko Droga! Najlepsze życzenia:) Obyś jak najdłużej rozpieszczała nas takimi wspaniałymi wpisami:)
OdpowiedzUsuńUściski:*
Majanko i Anno-Mario, bardzo dziekuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSto lat i pomysłów na dalsze wspaniałości!
OdpowiedzUsuńBabki uwielbiam, ale warunek - muszą być wilgotne:) twój przepis to chyba ideał;)
Wszystkiego, co dobre i piękne Agnieszko :-)
OdpowiedzUsuńPiszę po raz pierwszy na Twoim blogu, jednakże bardzo często tu zaglądam.
I piekę, gotuję, sprawiając radość innym ;-)
Twoje przepisy są cudowną inspiracją do gotowania.
Paulina
Wszystkiego czego chcesz, o czym tylko marzysz dzisiaj zyczę Ci!
OdpowiedzUsuńI ogrodu bladorozowych tulipanów!
Happy Birthday!
a babka cudna!
Wszystkiego najlepszego, samych miłych chwil w życiu :)
OdpowiedzUsuńA babka wygląda przepysznie;)
Bardzo smakowite orientalne dodatki. Ta babka na pewno jest wyjątkowa :).
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego!!!
Dziekuje za Wasze slowa i zyczenia. Bardzo sie ciesze ze odwiedzacie ten blog. Dziekuje :-)
OdpowiedzUsuń