link
facebook login BAYADERKA : Dziś są moje urodziny. Wilgotna babka z herbatą chai.

wtorek, 12 czerwca 2012

Dziś są moje urodziny. Wilgotna babka z herbatą chai.


dzis sa moje urodziny
kwiaty
tak, najbardziej lubie tulipany
bladorozowe
przez ktore przenika swiatlo dzienne
poprosze jeszcze
o kubek herbaty
dwie kostki cukru
nie zapomnij
wystarczy
nie trzeba wiecej
nie musisz kupowac tortu
z tego juz chyba
wyroslam
 
                                                                                      ***


Te babke pieklam juz wiele razy.
I mimo ze samo pieczenie babek nie stwarza trudnosci, to skomponowanie przepisu na babke z moja ulubiona herbata nie nalezy do rzeczy prostych. Miedzy innymi dlatego ze ta herbata ma wyjatkowy smak, jest bardzo aromatyczna za sprawa cynamonu, kardamonu i innych przypraw. Pomimo swej aromatycznosci, jej smak zanika w wypiekach. Nie zaniknie tylko jezeli podkreslimy ow smak wspomnianymi juz przyprawami, oczywiscie w wywazonych ilosciach.
Bardzo chcialam aby ta babka byla wilgotna. I jest bardzo wilgotna, jest tez bardzo mieciutka.
Staralam sie rowniez za kazdym razem piekac te babke, aby byla lekka, puszysta. Ale pomimo okolo osmiu prob, ciasto wychodzilo wilgotne, miekkie ale tez nieco zbite, troche ciezkie, lekko zakalcowate. 
Ta babka tak juz ma, jest nieco ciezsza, ale  i tak jest wyjatkowa.


Wilgotna babka z herbata chai


6 torebek herbaty chai
250 ml wody wrzacej
240 g cukru
130 g masla
4 jajka, sredniej wielkosci
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
poltora lyzeczki proszku do pieczenia
360-370 g maki pszennej
70 ml maslanki
2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki przyprawy Garam Masala (do nabycia w sklepach internetowych i tzw. Eko)
4-5 lupinek kardamonu, ziarenka wyjete i utluczone w mozdziezu bardzo drobno
niewielka szczypta galki muszkatolowej
niewielka szczypta imbiru

Uwagi:
1.Wszystkie skladniki musza miec temperature pokojowa: wyjmujemy je z lodowki na minimum 2-3 h przed pieczeniem.
2. Zaparzamy herbate z podanej ilosci jak wyzej, ale do samego ciasta dodajemy tylko 180 ml. Herbata jest wystarczajaco mocna, nie trzeba jej wiecej.
3. Nie miksujemy skladnikow pod koniec przygotowania babki, mieszamy je widelcem, aby zapobiec powstaniu zakalca.


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Torebki z herbata umieszczamy w nieco wiekszym kubku. Zagotowujemy ok. 250 ml wody, zalewamy nia herbate, zaparzamy okolo 6 minut, po czym wyciskamy herbate z torebek i wyrzucamy je. Kubek z herbata powinien sie studzic, mozna go wstawic do lodowki, ale herbata powinna miec temp. pokojowa tak jak i inne skladniki.
Maslo ucieramy z cukrem do puszystosci, bardzo dokladnie.
Dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Nasza masa powinna byc puszysta. Jezeli sie zwarzy, dodajemy lyzke maki i miksujemy dalej.
Make przesiewamy nad osobnym naczyniem wraz z proszkiem do pieczenia, soda, cynamonem, Garam Masala, kardamonem utluczonym w mozdzierzu, imbirem i galka.
Do naczynia z masa maslano-jajeczna wsypujemy make naprzemiennie z maslanka i wlewamy powoli, stopniowo, 180 ml herbaty. Nie miksujemy skladnikow a mieszamy bardzo powoli widelcem, tylko do polaczenia.
Tradycyjna forme do babki natluszczamy i wysypujemy odrobina kaszki mannej. Wlewamy do formy ciasto, wyrownujemy wierzch szpatulka, bardzo delikatnie. Pieczemy babke okolo 45 minut albo do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie. Kroimy wystudzona. Babka jest wystarczajaco slodka sama w sobie, chociaz mozna ja oproszyc niewielka iloscia cukru pudru.

14 komentarzy:

  1. Kochana najlepszego! Pyszności przygotowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spełnienia wszystkich marzeń i planów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Samych pięknych chwil Agnieszko :-) A babka na pewno pyszna! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszego w takim razie. Bliźniaki górą. A tort nie jest potrzebny, nic a nic.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo sie wzruszylam. Dziekuje mocno za zyczenia. Dobrej nocy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego Agnieszko !:)
    Piękna babeczka, pyszna, wilgotne najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko Droga! Najlepsze życzenia:) Obyś jak najdłużej rozpieszczała nas takimi wspaniałymi wpisami:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko i Anno-Mario, bardzo dziekuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sto lat i pomysłów na dalsze wspaniałości!
    Babki uwielbiam, ale warunek - muszą być wilgotne:) twój przepis to chyba ideał;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego, co dobre i piękne Agnieszko :-)

    Piszę po raz pierwszy na Twoim blogu, jednakże bardzo często tu zaglądam.
    I piekę, gotuję, sprawiając radość innym ;-)

    Twoje przepisy są cudowną inspiracją do gotowania.


    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego czego chcesz, o czym tylko marzysz dzisiaj zyczę Ci!
    I ogrodu bladorozowych tulipanów!
    Happy Birthday!
    a babka cudna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego najlepszego, samych miłych chwil w życiu :)
    A babka wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowite orientalne dodatki. Ta babka na pewno jest wyjątkowa :).

    Wszystkiego dobrego!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziekuje za Wasze slowa i zyczenia. Bardzo sie ciesze ze odwiedzacie ten blog. Dziekuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers