link
facebook login BAYADERKA : Aksamitne bułeczki i chleb z koperkiem i musztardą/ Delicate sweet dill and mustard bread and rolls

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Aksamitne bułeczki i chleb z koperkiem i musztardą/ Delicate sweet dill and mustard bread and rolls


Przepis na sweet dill and mustard bread znalazlam w malutkiej ksiazeczce Joanny Farrow, 200 Bread Recipes.
Ksiazeczka zaadresowana zwlaszcza do tych, ktorzy przy wypieku chleba korzystaja z maszyny, zawiera receptury bardzo latwe ale i tez zroznicowane, wszystkie opatrzone barwnymi fotografiami. Mozna sie w ksiazeczce doszukac chlebka z chilli i czekolada ale i tez couronne czyli korony pieczonej z dodatkiem jogurtu naturalnego. Zwrocily tez moja uwage chleby takie jak ze szpinakiem i serem manchego i orzeszkami pinii, ciambella mandorlata, ciemny chleb bostonski wypiekany w puszkach, chleb na piwie z dodatkiem brazowego cukru i wiele innych.

Z przepisu na dzisiejszy chleb postanowilam upiec i bulki i mniejszy bochenek. Z dodatkiem koperku, kwasnej smietany i lekko wyczuwalnej musztardy, sa bardzo bardzo delikatne, wrecz ze aksamitne. Dodatek koperku sprawia ze buleczki jak i chleb maja lekko slodkawy smak ale nie sa slodkie. Przypadly do gustu moim dzieciom, mi rowniez i pomimo ze tak naprawde kocham zakwasowce, buleczki zniknely w niecaly kwadrans.Zaluje tylko ze nie nadalam im ciekawszego ksztaltu- moze innym razem.


Bardzo delikatny chleb z koperkiem i musztarda
przepis pochodzi z ksiazki 200 Bread Recipes, wyd. Hamlyn, 2009

skladniki na wiekszy bochenek albo maly bochenek i 6-7 malutkich buleczek

200 ml wody
150 g gestej kwasnej smietany
3 lyzki musztardy ( najlepiej ziarnistej), uzywalam francuskiej tzw. ziarnistej musztardy, wholegrain French mustard
25 g swiezego koperku, umytego i bardzo drobno pokrojonego
lyzeczka soli
ok. 450 g maki pszennej typ 550 + wiecej do podsypania
lyzka cukru
10 g swiezych drozdzy albo 11/4 lyzeczki drozdzy instant ( czyli jedna lyzeczka i jedna czwarta lyzeczki)

Z swiezymi drozdzami przygotowujemy rozczyn.
Jezeli uzywamy suchych: wszystkie skladniki mieszamy dokladnie mikserem okolo 5 minut albo recznie wyrabiamy okolo 10 minut.
Ciasto powinno miec nieco luzna konsystencje, ale powinno dac sie uformowac w kule. Wkladamy do miski, przykrywamy folia, odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo godzine. Po czym wyjmujemy na stolnice lekko podsypana maka. Jezeli formujemy tylko chleb- skladamy ciasto w bochenek, wkladamy do formy, np. keksowki, wylozonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrosniecia na ok. pol godziny. Pieczemy w 190 st. Celsjusza, okolo 40 minut.
Jezeli formujemy chlebek i buleczki: ciasto dzielimy na dwie czesci, jedna powinna byc dwa razy wieksza od drugiej. Z wiekszej czesci formujemy bochenek i wkladamy go do niewielkiej keksowki wylozonej papierem do pieczenia, z drugiej czesci formujemy buleczki- beda malutkie, wielkosci orzecha wloskiego, pozniej nieco urosna podczas pieczenia. Chleb i bulki posypujemy niewielka iloscia maki przed pieczeniem. Odstawiamy do wyrosniecia na ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni. Mniejszy chlebek okolo 30 minut, duzy chleb okolo 45 minut, bulki ok. 12 minut lub do delikatnego zbrazowienia.







8 komentarzy:

  1. śliczne, apetyczne, żałuję, że mam coraz mniej czasu na domowe pieczenie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie się kształt i całokształt bardzo podoba :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co znaczy 11/4 łyżeczki???
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. 1 1/4 lyzeczki= jedna i jedna czwarta lyzeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pieczywo wygląda bardzo delikatnie, chętnie bym zjadła na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hi Bayaderka
    What a wonderful pics of sweet dill and mustard bread and rolls you have here.
    Perhaps you're interested to submit your food photos on a food photography site that has tagline "Food Photography that will make you hungry" :)
    http://www.foodporn.net
    It's free to submit, free to join, and a lot of members can enjoy your creation!

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę zrobić, zapisałam sobie i jak tylko remont się skończy oj będzie się działo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers