Z przepisu mistrza, Pierre'a Hermé.
Pyszny intensywny mus czekoladowy o delikatnej aksamitnej konsystencji.
Wykonanie musu zajmie nam nam kilka minut, jego schlodzenie przed degustacja - okolo godziny. Przepis bardzo prosty i godny polecenia :)
Mus czekoladowy P. Hermé
okolo 4 niewielkie porcje
180 g czekolady czekolady bardzo dobrej jakosci
4 bialka
jedno duze zoltko
80 ml mleka
20 g cukru drobnego
Czekolade siekamy ostrym nozem.Wsypujemy ja do malego zaroodpornego garneczka i rozpuszczamy ja w kapieli wodnej.
Mleko zagotowujemy i zalewamy goracym mlekiem rozpuszczona czekolade. Bialka ubijamy w czystej misie tak aby byly sztywne, wsypujemy cukier, nadal miksujemy aby powstala beza, lsniaca i sztywna.
Czekolade, wymieszana z mlekiem, energicznie laczymy z zoltkiem. Powinna lekko przestygnac. Wlewamy lekko przestudzona czekolade do bialek i szpatulka mieszamy delikatnie skladniki.
Powstaly mus wlewamy do naczyn, w ktorych bedziemy serwowac mus.
Naczynia z musem wstawiamy do lodowki na godzine.
Mus serwujemy schlodzony, mozna go podac z owocami lub bez.
Muszę zrobić! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńO kurcze, zapisuję!
OdpowiedzUsuńDostałam ślinotoku:)
OdpowiedzUsuńNa pewno szybko zniknął i wcale się nie dziwię !!!!
OdpowiedzUsuńNo i mam slinotok...
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuńSposob na slinotok: zrobcie ten mus! :)
Tak na marginesie, po musu ani sladu, ale przynajmniej wiem juz co przygotuje na deser dla gosci na piatkowe popoludnie :-)
Obłędnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite bąbelki :P
OdpowiedzUsuńprzewspaniale kremowy!!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i tak też pewnie smakował :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ten mus, był pyszny. Herme jest mistrzem :)
OdpowiedzUsuńOch,wygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńCzy cukru ma byc 20g czy 200g ? Dziekuje za odpowiedź. Basia
OdpowiedzUsuńWitaj Basiu,
OdpowiedzUsuńcukru dodajemy 20 g.
jaką czekoladę dawałaś do przepisu? mleczną czy gorzką? jaką użyłaś co jest pokazana na zdjęciu wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimie,
OdpowiedzUsuńuzylam gorzkiej, 60 % zawartosci kakao.
Co za cudowność, dzięki za ten przepis, przetestuję na pewno, bo jestem czekoladoholiczką :)
OdpowiedzUsuń