Niewielki, delikatny, puszysty sernik. Z biala czekolada, jest pyszny, slodki tak w sam raz. Ja lubie podawac go z kwasna konfitura, idealnie smakuje z czarna porzeczka.
Mini- sernik z biala czekolada
na forme o sr. 20 cm
250 g twarogu, zblenderowanego na gladko albo
przecisnietego kilkakrotnie przez praske
500 g serka kremowego, np. Philadelphia
150 g cukru
50 g smietanki slodkiej, min. 30 % zaw. tluszczu
250 g czekolady bialej
2 lyzeczki budyniu smietankowego
lyzeczka aromatu waniliowego
2 jajka, rozmiar M
5 lyzek smietanki (30 % tluszczu)
Ser blenderujemy na gladko. Wrzucamy mase serowa do misy miksera i laczymy z cukrem na najwyzszych obrotach. Dodajemy 50 g smietanki. Czekolade biala, polamana w kosteczke albo posiekana, laczymy z 5 lyzkami smietanki i rozpuszczamy w kapieli wodnej albo w mikrofalowce. Mieszamy energicznie lyzka i studzimy. Przestudzona czekolade wlewamy do masy serowej i miksujemy do polaczenia. Dodajemy aromat, laczymy z skladnikami. Dodajemy po jednym jajku. Miksujemy tylko do polaczenia i na koncu wsypujemy 2 lyzeczki budyniu, krotko miksujemy.
Przygotowujemy forme okragla: jej dno wykladamy papierem do pieczenia, boki od wewnatrz natluszczamy maslem, a od zewnatrz owijamy folia aluminiowa, najlepiej kilkoma wartwami. Forme wstawiamy do wiekszej, prostokatnej formy- bedziemy piec w kapieli wodnej.
Mase przelewamy do okraglej formy.
Mase przelewamy do okraglej formy.
Gotujemy wode w czajniku i goraca wlewamy do prostokatnej formy, mniej wiecej do polowy wysokosci.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza, formy wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2 h.
Sernik po pieczeniu musi stezec w chlodnym miejscu, najlepiej przez cala noc.
20 cm to nie taki mini;) na szczęście!
OdpowiedzUsuńdopiero zaczęłam piec serniki, zastanawia mnie jaka jest różnica jak się doda śmietankę? bo do tej pory piekłam bez
Ze smietanka jest bardziej delikatny.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUroczy :)
OdpowiedzUsuńJejku, dlaczego Twoje wypieki są tak idealna? Jak to robisz? :)
OdpowiedzUsuńSernikami zwłaszcza zdobywasz moje serce. Tak puszyste, tak idealne, tak naturalne. Mam ochotę, bardzo mam ochotę. Mogę się poczęstować?
Pysznie wygląda !! Albo nie .... wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńAle uroczy! Mini serniczek to coś w sam raz dla mnie :D
OdpowiedzUsuńprzecudny!!!
OdpowiedzUsuńJak zawsze zachwycaja mnie Twoje zdjecia :). Sernik mni kusi...oj kusi :).
OdpowiedzUsuńwow!!!! wygląda nieziemsko :)))) koniecznie muszę wypróbować :))
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;))
http://sugaryfantasy.blogspot.com/
Agnieszko, jaki piękny jest ten serniczek! Ja nic nie piekłam w ten weekend, niestety spędziłam go na uczelni,ale w tygodniu może nadrobię z pieczeniem?
OdpowiedzUsuńCudo u Ciebie :)
Uwielbiam serniki od dziecka i bardzo ujęła mnie jego mniejsza wersja :) Tak samo jak wcześniejszy mus czekoladowy, muszę go koniecznie przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńLook delicious!
OdpowiedzUsuńVisit my blog :-) I write about cooking, fashion and beauty :-)
http://vikassuperblog.blogspot.ru/
Cudo!
OdpowiedzUsuńMuszę kupić taką tortownicę;)