link
facebook login BAYADERKA : Babka z jeżykami/ Rustic chocolate cake with nuts ''Babka''

środa, 8 czerwca 2011

Babka z jeżykami/ Rustic chocolate cake with nuts ''Babka''



p.s.
Przepis oparty na tej recepturze i zmodyfikowany.
Doroto, dziękuję!
 poza tym... babka nie jest ekstremalnie jeżykowa a czekoladowa o bardzo delikatnym posmaku ciastek
Aby nadać mu bardziej "Jeżykowy'' charakter na polewie czekoladowej można zrobić kilka zygzaków z kajmaku, ten lekko posypać odrobiną rice krispies, rodzynek, posiekanych orzechow i jeszcze raz udekorować czekoladową polewą. W takiej wersji ciasto jest jeszcze pyszniejsze i mega choco!:)

no i tutaj z łatwością przygotujecie ciasto bez miksera:)

miłego dnia Wam wszystkim i
dzięki że zaglądacie

Agnieszka



Recipe for the rustic chocolate cake ''Babka''

The idea in here was to use some biscuits of Polish origin which are known under the name JEŻYKI.
It seems to me that most of you will find it unavailable therefore you can replace the biscuits with the same quantity of chocolate.


Ingredients:

120 g of dark chocolate
2 tablespoons of sultanas
1 tablespoon of pistachios
1 tablespoon of flaked almonds
150 g of butter
150 g of granulated sugar
2, 5 tablespoon of cacao
200 g of all-purpose flour
2 teaspoons of baking powder
3 tablespoons of milk
3 eggs

And  for the ganache:

100 g of dark chocolate
some caramel
teaspoon of sultanas, pistachios, rice krispies (each)
3 teaspoons of double cream

Method

Preheat the oven to 180 degrees (Celsius).
Line a loaf tin with non-stick baking paper.
Chop the chocolate. And mix it with the pistachios, sultanas, almonds and milk. Put aside.
Then cream the butter and tip in a little tiny bit of sugar at a time. Once the mixture becomes pale and fluffy, you are there.
Add to it one egg at a time and continue on creaming.
Sift the flour with baking powder and cacao.
Combine the dry ingredients with the eggy mixture and milk-sultanas-almond-chocolate mix. Do not overmix it. Try to do that as slowly and gently as possible.
Place the batter in a tin.
Bake it around 40 minutes. So when you insert a skewer into it you want it to come out clean.

Let the cake cool a little bit in the tin. Then prepare the ganache. Just melt the chocolate with double cream. When it has completely dissolved let it cool slightly. After which pour half of the ganache all over the cake. And wait a few minutes. Sprinkle the  cake with some chopped pistachios, sultanas and rice krispies. Sprinkle around 1, 5 tablespoon of caramel over it and finish with the rest of the ganache. All done. Enjoy!

27 komentarzy:

  1. Dzisiejszy upał dał nam się chyba we znaki, bo na początku przeczytaliśmy, że z jeżynami i usilnie szukaliśmy ich w przepisie :D Ale z jeżykami tez brzmi smacznie :) pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna:0) ależ nabrałam ochoty...mnie też upał dał się we znaki bo ciężko mi było odczytac przepis(literki mi sie dwoiły) więc musiałam trochę nad tym posiedziec:)ale jak doczytałam...fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochani, to chyba nie upał,a fakt że po prawie ponad dwóch miesiącach stwierdzam, że jakość zdjęć postowanych w blogspocie pozostawia dużo do życzenia (Zdjęcia tracą na jakości) No trudno, coś trzeba będzie pomyśleć:) a kiedy znajdę chwilę czasu zapostuję przepis raz jeszcze regularna czcionką.
    Trzcinowisko, pozdrawiam serdecznie:)
    Just Great, ściskam ponownie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzoooo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bayaderko! Wszem i wobec ogłaszam, że jestem uzależniona od Twoich postów i zdjęć!!!! Uwielbiam je! Przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu kochana, to ja jestem uzalezniona od Kucharni. Juz wszystko wiem. I o torebce i ryneczku:) i solidaryzuje sie z innymi: uwielbiam Ciebie czytac, bo piszesz wyjatkowo. Usciski!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. te zdjęcia...
    oszałamiające.
    a ciasto? zakochałam się w nim!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeżyki to moje ulubione ciastka. Ciasto wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto rewelacyjne, piekne zdjecia, zazdroszcze ci tych jezyn. u nas trzeba bedzie na nie jeszcze troche poczekac.

    OdpowiedzUsuń
  10. sorki kłania sie czytanie bez zrozumienia, to sa przeciez jezyki a nie jeżyny jak najpierw zrozumialam ale to nie zmienia postaci ze ciasto jest boskie.

    OdpowiedzUsuń
  11. witam, pyszny blog. ja dopiero zaczynam moją przygodę z blohowaniem, mimo że od 3 lat regularnie studiuje wszystkie moje ulubione blogi:)

    przepis wygląda pysznie, chyba sobie go spisze do przetestowania :):D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za pozdrowienia:)
    Bardzo lubie do ciebie zaglądać:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. a jaka wielkość foremki? :) zastanawiam się, której użyć... ^^''

    Roksana

    OdpowiedzUsuń
  14. oo, pierwszy raz widzę ciasto z jeżykami..
    i zachwycam się zdjęciami!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem tu pierwszy raz i jestem zachwycona :) Cudowne zdjęcia. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ROKSANO, foremka, w jakiej ja piekłam babkę: 19cm x 9,5cm i 7cm wysokości. Popatrz, proszę, na uwagi pod zdjęciami.Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Karmelitko, dziękuję!:) Miło mi Ciebie gościć tutaj:)

    Peppervanilla, dziękuję i pozdrawiam ciepło:)

    Bernadetto, mi też się zdarza a później cuda wychodzą:) pozdrawiam!:)

    Asiu, zatem witaj w blogosferze. Uważaj: to wciąga:) Dziękuję że wpadłaś.Pozdrowienia.

    Trzcinowisko, cieszę się że mnie lubisz odwiedzać. Zapraszam jak najczęściej:)

    Cukrowa Wróżko, dziękuję za komentarz. Uściski!:)

    Pat, a wiesz, ja ciągle myślę o tych owocach:) I zastanawiam się czy je gdzieś znajdę. Dzięki, że zajrzałaś. I za miłe słowa. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochani, przepis zapostowałam jeszcze raz i wierzę że ta czcionka jest dużo czytelniejsza.
    Poza tym...bardzo przepraszam ale we wcześniejszym przepisie pominęłam moment, w którym wrzuca się jeżyki z bakaliami do ciasta (zwłaszcza tych, którzy już piekli)
    Przepis poprawiłam.
    Pozdrawiam Was i życzę udanego popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  19. mHMH.. Zapowiada się niezła uczta w takim przysmakiem ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Pictures are just AMAZING...and the it looks so good!

    OdpowiedzUsuń
  21. It looks so chocolate-y! Would love to eat this!

    OdpowiedzUsuń
  22. This looked so delicious I went and bought the ingredients today - it's cooking at the moment. It smells wonderful! Thanks for posting the recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Charissa,
    thank you for visiting Bayaderka and your kind words. Good week.

    Jun,
    Thank you for your kind comment. Have a good week.

    Lisa, Thank you for your time and visiting my blog and truly kind words.
    I hope you will like the taste of it. Anyway, bon appetit!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. This amazing chocolate bread is on my Must-Try-list now!:) LOVE your first photograph!

    Tanja

    OdpowiedzUsuń
  25. I'll immediately clutch your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you've any? Please permit me recognize so that I may subscribe. Thanks.
    (Price/Each)Opti-Logic 400 Yard Hypsometer And Laser Rangefinder With Internal Led Display

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepiękne zdjęcia! :))

    OdpowiedzUsuń
  27. Pięknie wyglada . Lubię takie ciasta/ chlebki robić moim dzieciom do szkoły, wiec zabiore sie za nie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers