link
facebook login BAYADERKA : Zserbo

niedziela, 16 listopada 2014

Zserbo

Zserbo czyli węgierskie świąteczne ciasto przekładane.
Zaciekawił mnie jego wygląd i długo nie czekałam aby wypróbować przepis. Ciasto jest interesujące i w smaku, i w przygotowaniu. Wyrabia się je jak drożdżowe ale z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Co je dodatkowo różni od klasycznego drożdżowego to dodatek sody i to, że ciasto nie wyrasta dwa razy, a tylko raz, a także nie przygotowuje się rozczynu. Dzieli się je natomiast na trzy części, rozwałkowuje, przekłada dżemem morelowym połączonym z orzechami i dopiero takie, nieco napuszone, piecze. Tradycyjnie upieczone już zserbo polane jest rozpuszczoną czekoladą. I tak przygotowane, leżakujące dwa a nawet trzy dni w chłodnym miejscu smakuje najlepiej :-) Ja oczywiście nie mogłam wytrzymać z ciekawości i smakowałam ciasta jeszcze gorącego ale schłodzone, nieco starsze jest dużo smaczniejsze. Wyczuwalne są orzechy, które ciekawie się komponują z w sam raz słodkim dżemem morelowym i czekoladą. Zserbo to ciasto, które można spokojnie zagościć na świątecznym stole :-)

Zserbo 
składniki na około 10-12 kawałków
zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

składniki na ciasto: 

360 g mąki pszennej
70 g cukru waniliowego
110 g masła miękkiego
160 ml mleka
10 g drożdży świeżych albo łyżeczka drożdży instant
płaska łyżeczka sody
mała szczypta soli
100 g orzechów włoskich, zmielonych w młynku do kawy

składniki na masę:

350 g dobrego dżemu morelowego
70 g orzechów włoskich, posiekanych

składniki na polewę czekoladową: 

80 g dobrej czekolady
80 g śmietanki słodkiej, min. 30 % tłuszczu


Przygotowanie: 

1. Drożdże świeże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i zmielonymi orzechami. Zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem, mieszamy. Jeżeli używamy drożdży instant, wsypujemy je do misy i dalej postępujemy podobnie jak w przypadku drożdży świeżych.
2. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami i in. składnikami. Dodajemy masło (koniecznie miękkie) i zagniatamy ciasto tak aby było miękkie i odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na trzy równe części przy pomocy wagi kuchennej.
3. Formę prostokątną wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Dżem łączymy z orzechami w średnim naczyniu i odstawiamy.
Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkowujemy pierwszy placek i wykładamy go na dno formy. Smarujemy placek 1/2 masy dżemowo-orzechowej.
Na stolnicy rozwałkowujemy drugi placek i nakrywamy nim masę. Smarujemy placek resztą masy. Rozwałkowujemy trzeci placek, nakładamy na masę. Boki placka można dodatkowo rozciagnać tak aby dotykały boków formy. JNakrywamy formę czystą szmatką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia ciasta w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (program góra-dół). Po 30 minutach ciasto tylko lekko się napuszy, wstawiamy formę z ciastem do piekarnika, pieczemy około 50 minut aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu formę ostrożnie wyjmujemy z piekarnika.
4. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę łamiemy w kosteczkę nad naczyniem żaroodpornym, zalewamy śmietanką. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając albo w mikrofalówce na niskiej mocy przez 80 s. Powinniśmy uzyskać idealnie gładką polewę. Dekorujemy nią wierzch upieczonego ciasta. Ciasto odstawiamy w formie do leżakowania na co najmniej 1-2 dni. Ciasto zachowuje świeżość do około tygodnia.



10 komentarzy:

  1. Wygląda zachwycająco. I zaciekawiło mnie chyba też będę musiała takie w domku zrobić ")

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda i ten kolor: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda, aż można ślinotoku dostać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Jak duża ma być blaszka?
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, blaszka, której użyłam (na zdj.) ma rozmiary 21 cm x 21 cm. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Skorzystam z przepisu na święta - nie musi co roku być to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam, rewelacja! U mnie dziś na blogu :) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers