Piernik żydowski, z suszoną śliwką i orzechami
na podstawie przepisu J. Czernikowskiego na Piernik Żydowski
Ciastka, ciasta, ciasteczka
wyd. Bellona
składniki:
340 g mąki pszennej
250 g miodu sztucznego
3 duże jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
kieliszek rumu
2 łyżki przyprawy korzennej
łyżka cynamonu
200 g masła
100 orzechów włoskich
160 g śliwek suszonych
ponadto:
lukier
Przygotowanie:
Masło wkładamy do rondelka, wlewamy miód, wsypujemy cynamon i przyprawę korzenną.
W jednej misce przesiewamy mąkę z sodą. W drugiej misce ubijamy jajka aż będą białe i puszyste.
Składniki w rondelku podgrzewamy aż się rozpuszczą, nie zagotowujemy. Po tym studzimy. Przesiana mąkę wsypujemy powoli do ubitych jajek, po czym powoli wlewamy płynne przestudzone składniki do misy. Mieszamy widelcem krótko, wsypujemy śliwkę posiekaną i orzechy włoskie. Mieszamy ciasto, wlewamy je do natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy w 180 stopniach 55 minut albo do tzw. suchego patyczka. Lukrujemy dwa razy.
Fantastyczny! Pachnie świętami :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Aromat jaki niesie ze sobą piernik jest niesamowity :)
OdpowiedzUsuńpiękny! a czy miód normalny się nada?
OdpowiedzUsuńCudny, zrobię! a masła połowę jakby dać to będzie ok? :)
OdpowiedzUsuńPiernik z połową masła może wyjść zbyt suchy.
UsuńJest niesamowicie apetyczny, zjadłabym taki z chęcią; )
OdpowiedzUsuńPycha! Sam zapach przypomina o zbliżających się świętach :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki, pierniczki i wszystko co z piernikiem taki piernik wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję go upiec, może do świąt nabiorę perfekcji :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego sztuczny miód?
OdpowiedzUsuń